Nemčija uvaja obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

Foto: STA

Danes so v spodnjem domu nemškega parlamenta potrdili predlog zakona o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse zdravstvene delavce. V Nemčiji se govori tudi o uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle, temu pa je med drugim naklonjen tudi novi kancler Olaf Scholz.

Danes je med poslanci potekalo glasovanje, kjer so sprejeli večinsko odločitev, da bodo za začetek uvedli obvezno cepljenje le za ljudi, zaposlene v ustanovah, kjer skrbijo za pomoči potrebne ljudi, torej v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše. Z obveznim cepljenjem bi pričeli od sredine marca prihodnje leto, do takrat pa lahko dokažejo, da so ali cepljeni ali preboleli covida-19.

Predlog zakona je pripravila nova vladna koalicija socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDB), še danes pa naj bi bil sprejet s strani zgornjega doma nemškega parlamenta, bundesrat. Podobnim odločitvam sledijo tudi Francija, Italija, Velika Britanija in Grčija.

Nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach (Foto: epa)

“Pandemija je misija za vse nas – to ni trenutek za strankarsko politiko,” je dejal novi zdravstveni minister Karl Lauterbach v svojem nagovoru in pozval k podpori zakonu s celotnega političnega spektra. Dejal je tudi, da se borijo za to, da bi se Nemčija iz četrtega vala pandemije izvila do konca meseca, da bi ljudje lahko za praznike obiskali svoje najbližje.

Tanja Brkić