fbpx

Nemiri v Kašmirju podžgali nasilne proteste, obglavljanje in streljanje!

Foto: epa

Nasilni spopadi med študentskimi protestniki in indijsko policijo, umor moškega s strani teroristov, povezanih s Pakistanci, in smrtni strelski spopadi, ki so varnostne sile usmerile v boj proti upornikom, predstavljajo trenutne razmere v indijskem delu pokrajine Kašmir, zaradi katerih so se oblasti iz varnostnih razlogov odločile za uvedbo omejitve potovanj. 

Za Pakistan, njegovo zaveznico Kitajsko in njuno nasprotnico Indijo je značilno podajanje nasprotujočih si trditev glede večinsko muslimanske regije Kašmir.

Indija in Pakistan sta si nenehno v laseh
Indijske varnostne sile so v nedeljo v treh protiterorističnih operacijah ustrelile 13 borcev; nastradali so trije vojaki in štirje civilisti iz indijskega dela Kašmirja. Pakistanski zunanji minister Khawaja Asif  je Indijo obtožil, da namerava s streljanjem rešiti spor v Kašmirju, prav tako pa Pakistan poudarja, da so bili med žrtvami civilisti, medtem ko Indija vztraja, da so bili ubiti uporniki, in ne civilisti.

Foto: epa

Kljub temu, da sta Indija in Pakistan leta 2003 sklenila premirje, je večkrat zaporedoma na meji, ki ločuje nadzor v regiji, prišlo do spopadov med pakistansko in indijsko stranjo. Kitajska večinoma ostaja v senci pakistansko-indijskih spopadov, vendar pa pakistanskemu Islamabadu nudi vojaško in finančno pomoč. Medtem ko Indija obtožuje Pakistan podpiranja teroristov v Kašmirju, Islamabad krivi New Delhi za nasilno zatiranje pro-pakistanskih separatistov.

Foto: epa

Nedavne smrti so tiste, ki so spodbudile nasilne spopade med študentskimi protestniki in indijsko policijo v mestu Srinagar in indijskem delu Kašmirja. V četrtkovih protestih, do katerih je prišlo po umoru 20 ljudi, med katerimi so bili tudi separatističnimi borci, so indijske varnostne službe uporabile solzivec. Hindustan Times poroča, da so v petek oblasti v indijskem delu Kašmirja odkrile telo 24-letnika, za katerega menijo, da ga je odpeljala pakistanska teroristična skupina. Potem ko je v javnost pricurljalo poročilo o smrti neznanega borca s strani indijske vojske, je prišlo do nemirov, zaradi katerih so se oblasti odločile za uvedbo omejitve potovanj, kot previdnostni ukrep za vzdrževanje javnega reda in miru.

Združeni narodi izrazili zaskrbljenost
Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost zaradi razmer v Kašmirju. “Generalni sekretar je izrazil in bo še naprej izražal svojo zaskrbljenost zaradi nastalega položaja. O tem smo govorili v začetku tedna, pri čemer smo nasprotne strani opozorili na potrebo po zaščiti civilistov,” je dejal tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric.

N. Ž.