fbpx

Nemiri v Kirgiziji: Policija se je dva dni spopadala s podporniki nekdanjega predsednika Atambajeva, ki ga obtožujejo korupcije

Atambajevi podporniki so zaprli dostop do njegove rezidence (Foto: epa)

V Kirgiziji so v petek aretirali nekdanjega predsednika Almazbeka Atambajeva. Specialne enote, ki so Atambajeva iskale zaradi obtožb korupcije, so sicer na njegovo posestvo vdrle že v sredo, nato pa so sledili skoraj dvodnevni spopadi med policisti in njegovimi podporniki, v katerih je bilo poškodovanih 79 oseb, en policist pa je za posledicami hudih poškodb umrl v bolnišnici. 

V petek so v Kirgiziji v vasi Koi-Tash blizu glavnega mesta Biškek po poročanju spletnega portala Mail Online zaradi obtožb o korupciji aretirali nekdanjega predsednika Almazbeka Atambajeva, ki je bil na tej funkciji med letoma 2011 in 2017. V zadnjem času je med njim in njegovim naslednikom Sorunbajem Šenbekovim prihajalo do nesoglasij. Atambajev je namreč odločno zanikal obtožbe o korupciji ter Šenbekova obtožil lažnih kazenskih ovadb. Ob tem je svoje podpornike v četrtek pozval, naj se zberejo v glavnem mestu Biškek in s protesti zahtevajo odstop sedanjega predsednika.

Do prvega poskusa, da bi Atambajeva aretirali v njegovi rezidenci zunaj prestolnice, je prišlo že v sredo. Pri tem pa je med njegovimi podporniki, ki so blokirali dostop do hiše, in policijo prišlo do spopadov, v katerih je bilo poškodovanih 79 oseb, en policist pa je za posledicami hudih poškodb pozneje umrl v bolnišnici. Atambajevi podporniki so 6 policistov vzeli tudi za talce, a so jih v četrtek izpustili. Na tisoče policistov, oboroženih z vodnimi topovi in granatami, je odpor Atambajevih podpornikov strlo šele v petek, ko so nekdanjega predsednika vendarle uspeli aretirati.

Spopad med Atambajevimi podporniki in policisti. (Foto: epa)

Rusija stoji za Šenbekovim
Na dogodke se je že odzvala tudi Rusija, sicer tesna zaveznica Kirgizije, ki je pozvala k umiritvi razmer. Ruski zunanji obveščevalec Sergej Naryshkin je opozoril, da so napetosti dosegle “nevaren obseg“, tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zakharova pa je pozvala konfliktni strani, naj pokažeta “odgovornost in zdrav razum“. Atambajev je sicer prejšnji mesec odpotoval v Rusijo in si na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom prizadeval priti do njegove podpore, a neuspešno. Putin je namreč kasneje ponovno zatrdil, da se je Moskva zavezala sodelovanju s Šenbekovim.

Atambajev in Šenbekov, ko sta bila še v dobrih odnosih. (Foto: epa)

Rajko Golob