fbpx

Nemška fakulteta povzročila ogorčenost javnosti zaradi predavanja o “barvitosti nikaba”

(vir: twitter)

Nemška fakulteta v Dresdnu je povzročila zgražanje javnosti zaradi predavanja o muslimanskih naglavnih pokrivalih. Kritiki so predavanje označili kot indoktrinacijo za aktiviste in pranje možganov javnosti. Na fakulteto dežujejo obtožbe o tem, kako s predavanjem podpirajo zatiranje pravic žensk v islamu.

Predavanje, naslovljeno kot “Naglavni šal in nikab v Dresdnu – pravila oblačenja v islamu”, je pristalo na seznamu višje šole v Dresdnu, predvidenem za pomladni in letni semester. Predavanje sofinancira tudi mestna uprava saške prestolnice. Če ime predavanja deluje še nevtralno, če ne ravno najbolj uporabno, pa je zato po poročanju RT opis predavanja zmotil javnost. V njem lahko beremo, kako “barvita naglavna oprava v nas vzbudi zanimanje za osebo, ki nosi naglavno pokrivalo. Številne barve, oblike, načini nošnje in materiali nakazujejo kulturno ozadje”.

Vsem nam pa je znana bogata barvna paleta nikabov, v katerih se ženske na Bližnjem vzhodu “kuhajo” pri 40 stopinjah Celzija ali več. Sega vse od nočno črne do dimasto sive. Mnoštvu raznoterih oblik je skupno to, da vse izgledajo kot miniaturni šotor. Načina nošnje sta dva, obvezno ali kamenjanje, materiali pa segajo od neprepustno za sončno svetlobo do “zrak je tako ali tako družbeni konstrukt, nepotreben za življenje”.

V opisu predavanja je kot posebnost navedeno, da bodo udeleženci lahko sami izkusili, kako je, ko nosiš nikab. Vse to je v prebivalcih Dresdna zbudilo ogorčenje, ki so svoje nezadovoljstvo izrazili na Facebook strani višje šole. “S temi deli oblačil (burke itd.) se v islamu zatira muslimanke! In vi nudite predavanje, ki ga financira Dresden?” je bil oster eden od komentatorjev, “Živimo v letu 2018 in ne v srednjem veku. Te rjuhe (burke) z ničemer ne vzbujajo radovednosti. Takšno popuščanje islamu je patetično.”

Naglavna prekrivala v islamu so znak zatiranja, ne svobode
Številni komentatorji so tudi izpostavili, da predavanje zanemarja dejstvo, da so številne ženske v nošo naglavnih prekrival v islamu prisiljene, saj jim sicer grozi nasilje, medtem ko tiste, ki se uprejo noši naglavnega prekrivala, pogosto doleti izobčenje iz družine. Koran naj ne bi predpisoval “zakrivanja žensk v črne vreče z majhnim koščkom mrežice, da lahko vidijo, kam gredo. Nikjer v koranu ne piše, da si morajo zakriti lase, a vseeno številne muslimanke to počnejo in še vztrajajo, da je to njihova svobodna izbira,” je za Jihad Watch zapisala nekdanja spreobrnjena muslimanka Shazia Hobbs. 

Na to, da v Nemčiji že vrsto let poteka načrtni poskus normalizacije nošenja nikaba, priča tudi oglas iz leta 2011, v katerem ženska hvali naglavno ruto kot nekaj lepega, kar ne nosijo samo Turkinje, ampak bi morale tudi Nemke. Geslo takratne kampanje je bilo “Uživajte drugačnost, začnite s toleranco”. Oglas je nastal v sodelovanju z Unescom.

Jörg Kiesewetter, območni politik iz CDU, ki jo vodi Merklova, je za Bild povedal, da “bi raje živel v družbi, kjer se lahko gledamo v oči in se ni treba učiti, kako naj se ljudje zakrijejo”. Predavanje je obsodila tudi aktivistka za pravice nemških muslimank Seyran Ates, ki je opis predavanja označila za nekritičen in površen, saj zanemarja dejstvo, da so naglavna pokrivala v islamu simbol neenakosti med spoloma.

Pranje možganov levih aktivistov
V bran predavanja se je postavil direktor višje šole Juergen Kuefner, ki je zanikal navedbe, da nošenje burk na predavanjih propagirajo oziroma poveličujejo. Pojasnil je, da je predavanje namenjeno prostovoljcem, ki delajo s prosilci za azil, “ki so v stiku z begunci iz arabskega sveta”. Ta izjava ni pomirila javnosti, ki je predavanje označila za “indoktrinacijo”, medtem ko so nekateri primerjali predstavitev šeriatskega prava v sklopu predavanja z opisom nekakšnega tečaja plesa.

Ivan Šokić