Spreobrnjena nekdanja muslimanka: “Prepoved nikaba je nujnost!”

Foto: epa

Medtem ko v Veliki Britaniji poteka razprava o prepovedi nikaba, je spreobrnjena nekdanja muslimanka pozvala k obvezni prepovedi naglavnega oblačila, saj naj bi bilo to v nasprotju tako z islamskim naukom kot s kulturo zahodne civilizacije.

V Veliki Britaniji te dni poteka burna razprava o prepovedi nikaba, naglavnega ženskega pokrivala, ki v celoti zakriva ženski obraz. Mnenja se krešejo, a med njimi velja izpostaviti pričanje, ki ga je za Jihad Watch zapisala Shazia Hobbs, spreobrnjena nekdanja muslimanka. Ta se je namreč zavzela za izrecno prepoved naglavnega prekrivala. Kakor piše, je bilo življenje za prvo generacijo Pakistancev na Škotskem težko, a zato veliko bolj svobodno. Ženske niso nosile naglavnih pokrival – vsaj ne na način, ki bi zakrival lase, moški so bili načeloma obriti, dolge brade pa so bile domena starih stricev ali pa “bi jo lahko občasno opazili na ekscentričnemu najstniku, ki je jemal svojo vero preveč resno”.

Danes je glavno vprašanje muslimanskih najstnic, ali naj zakrijejo obraz ali ne, če jim je takšna izbira sploh dana in ni že določena vnaprej. Kakor piše Hobbsova, “poteka proces prilagajanja in pogajanja med kulturami … in pokrivalo je eden od najbolj vidnih simbolov te razprave”. Razlogi ženskih aktivističnih gibanj, politikov in nacionalistov se lahko še tako razlikujejo, a zdi se, da so si v veliki meri enotni, da nikab ne sodi v britanski kulturni prostor.

Nepremostljive kulturne razlike
Naglavno pokrivalo naj bi bilo v islamskem svetu znak “dobrega značaja”. Koran naj ne bi predpisoval “zakrivanja žensk v črne vreče z majhnim koščkom mrežice, da lahko vidijo, kam gredo. Nikjer v Koranu ne piše, da si morajo zakriti lase, a vseeno številne muslimanke to počnejo in še vztrajajo, da je to njihova svobodna izbira”. Med tem, ko ima na zahodu prednost posameznikovo vedenje in ne to, kaj nosi na sebi, v islamskem svetu velja ženska, ki ne nosi naglavnega pokrivala, za lahko.

Notranjost mošeje na vzhodu Londona (Foto: epa)

Nikab tudi preprečuje normalno komunikacijo med ljudmi, saj je prav toliko, kot je izrečenega, izraženo v obrazni mimiki in drugi neverbalni komunikaciji. Če je na drugi strani ženska oblečena v šotor, normalna komunikacija ni mogoča. Najpogostejši črni nikab naj bi imel tudi določene negativne konotacije, saj naj bi črna barva simbolizirala zlo, medtem ko bela predstavlja čistost in vse dobro. “Lahko vidimo, kako muslimanski moški nosijo bele halje in pižame, medtem ko so njihove ženske oblečene v črna oblačila kot nindže.”

Slika je simbolična. (Foto: epa)

“Prepoved nikaba je eden od najlažjih načinov, da Britanija na prvo mesto postavi svoje zakone, kulturo in vrednote” in se tako postavi po robu puščavski in primitivni kulturi ter njenim vrednotam, ki simbolizirajo sovražno in brezkompromisno islamizacijo. Prepoved nikaba bi morala biti preprosta. “A Britaniji manjka poguma. To ni strpnost. To je šibkost. Če ne moremo zmagati v preprostih bitkah, nikoli ne bomo dobili težkih,” je še povedala Shazia Hobbs v svojem zaključku.

V Evropi so prepoved nikaba dosegle Nemčija, Francija, Nizozemska, Danska, Belgija, Bolgarija ter deloma Švica in Italija.

Ivan Šokič

 • bojan

  zame so to strašila in strašila bodo ostala in sem mnenja da te klovne v črni vreči treba odstranit z evropskih ulic.

  • Tone

   Ona je samo reva, ti si pa reva in nasilnež.

   • bojan

    to mene ne briga vreča ki straši moje otroke nima kaj delat na EU tleh … naganjam take ženske tepem jih pa ne, tako da to ni nasilnost … če pa ti to tko vidiš pa si pol raj obleč kiklo osu

    • Tone

     In ti veliki demokrat in evropski civiliziranec bi vzel zakon kar v svoje roke?

     • bojan

      da odstranim strašilo od svojih otrok mi noben zakon to ne brani .. krščanska demokratičnost ja … musliji pa njihova pedofilija klanje nikakor ne spadajo tu zraven kaj šele nikabi …

     • Tone

      Ja, ti brani, v vseh civiliziranih državah. To, da zakrita muslimanka straši tvoje otroke, si si izmislil. če jim ne rečeš, da je to nekaj groznega, jim bo samo zanimivo ali smešno. Jaz bi rekel, da moje otroke straši takšen tip kot si ti – a imam pravico, da te odstranim?

     • bojan

      nisem si nič izmislil … otrok je eno tako kuzlo vidu pred letom dni in se je skril za menoj in je rekel lej maškara tud zajokal je

      pa si ti prepričan da ti je ime Tone ??? … koker pišeš bi te prej dal med islamske kozjejebce…

     • Tone

      K sreči je še vedno več Janezov, ki razmišljajo tako kot jaz in ne tako kot ti. Ime ali narodnost ne vplivata na kvaliteto pameti. Če se ponašaš z evropskostjo, potem se zavzemaj za prepoved nikaba v javnosti in ne jemlji zakona v svoje roke kot kak Taliban.
      P.S. Kaj narediš, ko se otrok ustraši parkeljna?

     • bojan

      janezi ponavad zafurajao sami sebe

      miklavža in parklv v naši hiši ne slavimo / samo božič in novo leto… tisti dan moji otroci ostajajo doma

     • Tone

      Dobro si se legitimiral, kot da bi ti bilo ime Janez.
      A si se kdaj vprašal, kako bi bilo, če bi vsi sami ukrepali, kadar nam ni kaj všeč. Sicer pa nisi osamljen, vsak teden kdo koga zaštiha.

     • Get2 Business

      jaz se tudi zavzemam za prepoved tega sranja

     • čips

      Mnenje je en komentar ti pa repliciraš vsem komentatorjem to pa meji že na vsiljevanje svojega prepričanja.

     • Tone

      Kako ti lahko vsilim mnenje, ki ga ne želiš?
      Saj me lahko ignorirate. Moti vas, ker nimate argumentov, samo priučeno sovraštvo in strah pred nepoznanim. Znanje je moč, strah pa poguba.

     • čips

      omb ti nisi diht

     • ahnenpass

      Ko bodo tvoji otroci odrasli, se bo verjetno isto govoril o Jezusu, več kot polovica sveta ga že danes pozna kot lažnega boga in fanatičnega terorista.

     • Tone

      Aleluja!

     • čips

      In ti, ki si civiliziran,demokrat in evropejec bos brez skrbi poslal svojo hči, zeno ali mati samo na sprehod ob vecernih urah po mestu preplavljenim z migranti al pa še boljše pošlji mi slike, ki dokazujejo, da si katerega od “doktorjev” ali “inžinerjev” brez dokumentov vzel pod svojo demokratsko in civilizirano streho in ga živi z svojim težko prigaranim denarjem!!!

     • Tone

      Svojo hčer, ženo ali mater pošiljajo na sprehod talibani, Evropejke se odločijo same. V Sloveniji so take množice migrantov, da bi res lahko vse povabil na večerjo. V Sloveniji, pa tudi sicer v Evropi ima ženska več možnosti, da jo bo spolno nadlegoval šef kot migrant. Sicer pa ne spreminjaj teme in ne vem, zakaj bi tebi karkoli dokazoval, samo povedal sem svoje mnenje, ti pa se lahko strinjaš ali ne.

   • Stajerka

    ja ker musliman pa NI nasilnež???…..zakaj torej na svojem dvorišču ne bi smeli zahtevat lastnih pravil???

    • Tone

     To, da so muslimani nasilneži, je enako res, kot da so Slovenci pridni in pošteni.

     • Matt_von_Glanz

      posplošuješ. Muslimani imajo svoj kodeks, ki posebej do žensk PREDPISUJE visoko stopnjo supremacije. Slovencem nihče ne predpisuje, da so pošteni in pridni.

     • ahnenpass

      Tudi pirati so bili znani po svojem kodeksu, ampak tisto niso bili ravno neki pravi zakoni, bolj ena taka moralna vodila…

     • Matt_von_Glanz

      pirati načeloma niso želeli imeti svoje države in pravosodja, ki negira evropsko pravo

     • Tone

      V splošnih predstavah veljamo za take, vemo pa, da eni so, drugi pa ne, Enako velja za muslimane.

     • Matt_von_Glanz

      daj no … Je razlika med formalno ureditvijo in stereotipom. Njihov stereotip ima svoj !izvor! v koranu v obliki pravil. Stereotip o Slovencih ima svoj nedoločljivi izvor v izkušnjah ljudi ostale Yuge z nami. Evropski stereotip o nas ni tak. Muslimani se zelo trudijo slediti svojim pravilom, zato ni čudno, da jih spremlja tak stereotip.

     • Tone

      Nekateri muslimani. Muslimanov je milijarda in ne samo teh nekaj teroristov. Nasiolni so najbolj sami med sabo, kot nekoč kristjani.

     • Tone

      Ne govorimo o dejstvih, ampak o percepciji. Eni veljajo za nasilne, drugi za pridne – oboje je enako zgrešeno.

    • Tone

     Lahko zahtevaš, a na civiliziran način, ne pa z zmerjanjem ljudi, ki jih ne poznaš.

     • Stajerka

      a to pomeni, da je bombni napad ne nepoznane ljudi, civiliziran način??…..lej – Islam NE pozna krščanskega nauka – nastavi še drugo lice……v današnjih časih je nor tisti, ki to spoštuje……kako lahko spoštuješ nekoga, ki ti vsiljuje tebi tuje in nedojemljive vsakdanje zadeve…..aja, mogoče pa zate niso tako tuje in nevsakdanje??!!….al pač?

     • Tone

      Povej, kdo ti kaj vsiljuje!
      Zdaj imamo pač muslimanske teroriste, proti katerim se je treba boriti. V 70tih in 80tih pa smo imeli evropske, ki so na enak način ordinirali predvsem v Italiji, Nemčiji, Španiji in Angliji pa tudi Jugoslaviji. A smo Evropejci zato nasilneži? In kje so zdaj? Pospravili smo jih. Tega se pa ne da s sovraštvom in besom. Sovraštvo samo osiromaši tistega, ki sovraži.

     • ahnenpass

      Za arabce, so največji teroristi ZDA in EU, pol Evrope se strinja s tem, sploh če štejemo zraven tudi Rusijo.

     • Tone

      Kdo je največji terorist za Arabce, naj povedo Arabci. Kaj ima s tem Evropa?

   • Schemva Miro

    Domov si jih odpelji,bik zarukan.

 • Sašo

  Saj so si uboge te ženske, niso vredne besede ženska. Sužnje.

  • šmentanamuha

   Tako je, dokler bodo pristajale na to vlogo…

 • Stajerka

  Avstrijo ste vun spustli…..tudi tam velja prepoved nikaba in burke od 1. oktobra 2017…..

  v SLO pa tak – VSE poslanke, ki so v Slo bile proti prepovedi…..TAKOJ sprejet zakon, da je za omenjene burka/nikab OBVEZNA oprema, kot je obvezna čelada na mopedu…..pa ne mi o prosti izbiri in pravici……muslimanske ženske NIMAJO PRAVICE oz. PROSTE IZBIRE – torej so “slovenske” poslanke POTEPTALE ženske pravice in dale podporo muslimanom m. spola……..

 • Slovenec 33

  Zopet moram ponoviti osnovno resnico

  “Islam je krvava, histerična, agresivna in pedofilska religija, ki potiska vse, ki pridejo zu njo v stik v mračnjaštvo in fevdalizem.”
  To potiskanje v mračnjaštvo je najbolj vidno skozi zapovedano uporabo nikaba.
  V deželah s krščansko tradicijo bi bilo potrebno prepovedati obstoj in delovanje islamskih farjev, ki uvajajo in zahtevajo nikab in potem tudi težav z nikabom ne bi bilo, ker je pust šele drugo leto.

  • Tone

   Popolno zakrivanje prakticirajo samo talibani in v Saudski Arabiji, drugod se milijoni muslimanskih žensk ne zakriva. V Tunisu, Maroku, Turčiji, Bosni in Kosovu boste videli povsem evropsko oblečene muslimanke. Pred evro ameriško intervencijo je bilo tako tudi v Libiji, Siriji in Iraku.

   • nicor

    Dragi Tone, daj to ponovi ob vsaki priliki, mogoče si bo kdo le zapomnil to dejstvo. Enim sicer ni pomoči, pa kljub temu…

  • DJURO SUMAR

   Moraš priznati, da imajo tudi v Vatikanu Pust vse leto in dan.

 • Olga_10

  Čestitke Shazia! Kaj pa “borke” za pravice žensk? So kaj zardele, ob njeni “sovražni” izjavi, kjer se je postavila kot muslimanka, proti “pravici” muslimank do pokrivanja? Pa “borci” za zaščito pred “sovražnim” govorom? Dol z vsemi dvoličneži!
  Resnica NI sovražni govor! Evropa ima svoje korenine v krščanstvu! Prišleki naj se integrirajo, sprejmejo kulturo in jezik, ali pa naj živijo tam, kjer so! Islamisticno in komunistično ideologijo je treba zatreti v kali in teroriste v njunem imenu postaviti pred roko pravice!

  • ahnenpass

   Do leta 300, je bilo krščanstvo v Evropi prepovedano in označeno za terorizem. pred 500 leti se je skoraj ponovilo isto, ko so se razsvetljenci uprli inkvizicijskim teroristom, ponekod po Evropi je zaradi tistih masovnih krščanskih zločinov religija še vedno prepovedana.
   Na svetu danes obstaja samo še dve verski državi, Savdska arabija in Vatikan.

   • Olga_10

    Krščanstvo je miroljubna vera! Božič je družinski praznik!
    Pred 80 leti je bil Tito bandito zaprt zaradi terorizma! Danes je komunizem v EU proglašen za zločinsko totalitarno ideologijo! Komunist Kučan pa preko svojih podrepnikov rine Slovenijo nazaj na Balkan, propagira zločinsko ideologijo in ruši demokracijo v Sloveniji! Odlikoval je nacista Soroša in s Fajonko in teroristično Antifa pozdravlja NEZAKONITE MIGRANTE v Sloveniji, mimo volje državljano

    • Tone

     Krščanstvo je miroljubna vera, ker jo je civilna družba pacificirala.

     • DJURO SUMAR

      V pacifizem so jo prisilila levičarska napredna gibanja. Muslimani imajo to smolo, da se pri njih niso pojavili komunisti in zmanjšali vpliv vere.

     • Tone

      Ni povsem res. Po nekod so imeli močna socialistična gibanja, predvsem stranke BAAS v Iraku in Siriji, pa Naserjev Egipt, Libija, Tunis (ki še kar vztraja v sekularnosti) in Alžirija. Pa Atatürkova sekularizacija Turčije, ki se pričenja krhati šele po stotih letih. Komu je šlo to tako v nos, da je bilo treba te urejene družbe (čeprav precej avtoritarne – Saudska diktatura pa nikogar ne moti) popolnoma uničiti?

     • DJURO SUMAR

      Ne bom napisal kdo, ker me bodo vsi popljuvali. Rekel bom le to, da je bil Iran na zelo dobri poti v sekularizacijo in demokracijo, pa so tisto demokratično oblast vrgli Američani in nastavili šaha Rezo Pahlavija. Afganistan so napadli Rusi (tega ne odobravam), takoj so se vmešali Američani in ustanovili ter oborožili talibane in sedaj imamo, kar imamo. Saudska Arabija pa ZDA ne moti, ker se gredo z njimi dober biznis. Za moje pojme je za vse sranje na planetu kriv imperializem. Samo poglej Afriko, so si lepo razdelili in sedaj je tam samo sranje.

    • nicor

     Jebi ti tako demokracijo, skoraj četrtina prebivalcev pod pragom revščine, za nekaj sto evrov neplačanih položnic te vržejo na cesto in prodajo hišo ali stanovanje, kradljivi tajkuni pa se obravnavajo tako počasi, da vse prepišejo na žlahto, pri notarjih pa imajo shranjene papirje, ki potrjujejo njihovo dejansko lastništvo nad prepisanim premoženjem. Ali pa zemljiški dolg, sam ga vpišeš, razkriti ga pa ni treba. Aleluja pa taka demokracija in pravna država! Ja, in nekateri smo živeli v Jugoslaviji in približno vemo, kako je bilo, tisti, ki so bili takrat v plenicah ali očetovih ja.cih, vedo pa to zelo dobro. Imam občutek, da si eden izmed njih. Kar se nikaba tiče, se zelo strinjam- ne spada ne k nam ne kam drugam.

  • DJURO SUMAR

   Evropa ima probleme, ker je zrasla na gnilih koreninah.

 • Caetano

  Bliža se božični čas islamisti pa že tolčejo po kristjanih. Vsaj pet mrtvih v napadu na krščansko metodistično cerkev v Pakistanu.

  http://www.bbc.com/news/world-asia-42383436

 • Grenze

  ZAKRIVAJO SE ZATO KER JIH JE SRAM LENUHE KAMELARSKE

 • xtc

  No in leve norice v Sloveniji razlagajo ,da so te plahte in šotori ,človekova pravica in spoštovanje le teh.
  Kmalu bodo levi norčki začeli predpisovati rdeče burke s srpom in kladivom in zvezdo na čelu.

  • šmentanamuha

   Ja, takle mamo. To so posledice socialističnega enoumja, ki v levičarskih glavah še kar traja.

 • Grenze

  SAJ BI SE KOMUNISTI TUDI ZAKRIVALI AMPAK NJIH NI NIČ SRAM.

 • Dragan

  Neverjetno pogumen Arabec na arabski TVC pove kaj si misli o islamu in Mohamedu. Poglejte ta video:
  Funny ex-muslim reads The people vs Mohammad and ridiculus islam.
  Nasmejal vas bo. Upam da ima ta pogumnež še glavo na ramenih.

 • luckyss

  V naše stoletje te “nindže” pač ne spadajo, sploh pa ne v Evropo…
  Imejte svojo vero doma za štirimi stenami…tam se lahko zaradi mene sami sebe pribijate na križ ali pa se butate z glavo v skalo (kamenjanje)…
  Ponavljam, dajmo se držat zakonov…naj to velja tako za cigane, migrante ali župnika, ki bi “šprical “po naših osnovnošolcih..

  • if

   … naj to velja tudi za osnovonošolske in srednješoslke učitelje in vzgojitelje, ki “šprocajo” …, za tiste učiteljice, ki spolno “špricajo” dečke in učence …

   • luckyss

    Joj , prejoj, kam pa je tebe zaneslo v tvojih sprevrženih fantazijah..
    Sam sem mislil na tisto žegnanje osnovne šole ;(

    • Matt_von_Glanz

     heh, česar je polno srce, to usta govore

    • if

     Naj to velja za vse šolski sisitem, ki v času samostojne RS mlade v osnovni in srednji šoli še naprej “šprica” z OF lažjo.

  • Olga_10

   Velja to za komunisticnega zločinca Kučana, ki poziva mlade na novo revolucijo in nazaj na Balkan?

  • if

   Naj to velja tudi za ves šolski siistem, ki mlade ves čas samsotojne RS “šprica” z OF lažjo in iz tega izpeljanimi posledicami, ki so za uničujoče za demokracijo

 • šmentanamuha

  Shaziji se lahko kot ženska samo poklonim za pogum. Počasi se tistim bolj inteligentnim muslimanskim ženskam začenjajo odpirati obzorja. To bitko s šotori in rjuhami na glavi morajo izbojevati muslimanke same. To je šele začetek. Jaz jih lahko samo podprem. Sramota pa so vse tiste slovenske “borke” za pravice žensk, ki smatrajo to suženjstvo in poniževanje žensk za njihovo človekovo pravico in ga pomagajo ohranjati.

  • ahnenpass

   Kako so se pa pri nas širile pravice žensk, pred par stoletji?

   • Sašo

    …zdaj se pa vračamo z muslimani ravna tja nekje, sto let nazaj.

    • ahnenpass

     Prej bi rekel, da je versko sovraštvo posledica katolibanstva, ki nas dejansko hoče resetirati v čase preden so popolnoma izgubili kompas.

   • šmentanamuha

    Kaj si hotel pravzaprav povedati?

 • ahnenpass

  Proti verskim uniformam in militaristični ideologiji, se je najlažje boriti s humorjem in razumom, nobena prepoved in represija ne bosta zalegli.

  • Sašo

   Vidimo ja, nazadnje je tak humor bil prerešetan, Francija , novinarska hiša ..muslimani ki so stoletje za nami nimajo smisla za humor, sploh ne ko se gre na njihov račun. Prezabiti ljudje.

   • ahnenpass

    Hm, imaš prav, sem ti dal plus, ampak nisem prepričan, da so pokol v Franciji izvedli tujci, je preveč nevarno hoditi okoli s kalašnjikom in močnim eksplozivom. Ne vem, ne bom ugibal, meni taki incidenti smrdijo prej na tujsko legijo.
    Satira nedvomno deluje in pomaga, saj vidiš kakšen je bil odziv, lol :)

   • Tone

    Ali si pri nova 24 tv, Reporterju ali Demokraciji videl kakšen humor?

 • Jožef

  Zakaj se, pri sveti pomagavki, spravljate na krščanstvo, saj nikjer v članku slednje ni omenjeno.
  Bog se vas usmili, saj očitno ne veste kaj pišete – nekateri, da ne bo pomote.

 • Olga_10

  Ravno danes sem srečala štiričlansko družino, zaraščen mož, dva otroka in osebo, oblečeno v kavbojke in bundo, s črno zaveso čez glavo, videti je bilo samo oči! Bila sem šokirana! Zgledalo je, kot bi to osebo vodili s sabo kot maškaro..pomislila sem, da je pust!
  Skrivati obraz v javnosti je za našo kulturo nesprejemljivo in bi ga bilo treba prepovedati! To ni izraz vere, to je provociranje in varnostno zelo vprašljivo!

  • domovina mili dom

   To je provociranje. Če bi jih dobila po fefli, ne vprašaj, kaj bi počeli levi grdavši.

 • domovina mili dom

  Kaj ona ve, da Fajonova ne ve.

 • Tatjana Ha

  In kaj čakamo v Sloveniji, takoj bi morali te cunje prepovedati z zakonom. Izreden nujen ukrep!

 • BorisDe

  Ta je uspela pridobiti informacijo od zunaj in dva kolesca v glavi so se ji zarotirala pod kotom in hvala bogu spoznala je resnico o pedofil-verujoči morilski sekti, ki ima vse ženske za “koze in debilne”. Pri nas veliko neoliberalnih grdavš in debelušk ima rada mutli-kulti zamorčke in si želijo iti v “šeriat” ter eksperimentirati s tujo kulturo, če pa same “musli-zavedene” želijo stran in v boljše življenje, ne pa da so spolni suženj in robot, ki je edino pomemben za prokreacijo.