fbpx

Nemška krščanska koalicija CDU-CSU v krizi, notranji minister Seehofer ponudil odstop, ker ni zadovoljen z dogovorom Merklove o migrantih

Angela Merkel in Horst Seehofer. Foto: epa

Potem ko so se voditelji držav EU v Bruslju dogovorili za vzpostavitev “nadzorovanih centrov” za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU (verjetno na severu Afrike), je tudi Merklova dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil, a to ni zadovoljilo nemškega notranjega ministra in vodjo Krščansko-socialne unije (CSU) Horsta Seehoferja. Zgodaj zjutraj pred sedežem stranke v bavarski prestolnici je namreč potrdil, da je kanclerki Angeli Merkel ponudil odstop z obeh položajev v naslednjih treh dneh, vendar pa se bo pred tem še srečal s kanclerko.

“Dejal sem, da bom dal oba položaja na voljo, kar bom storil v naslednjih treh dneh,” je v Münchnu dejal Seehofer in dodal, da se bo kasneje  danes srečal tudi z vodstvom Krščansko-demokratske unije (CDU) v upanju, da pridejo do dogovora.

“V interesu države in zmožnosti naše koalicije ter vlade za vladanje, kar hočemo ohraniti, se bomo ponovno pogovorili in želimo doseči dogovor o ključnih vprašanjih nadzora meje in zavračanja na meji in samo o tem vprašanju. Upam, da bo to uspešno,” je dejal.  V nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu je namreč izrazil nezadovoljstvo nad tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije. Ocenil je, da to ni tako učinkovito, kot bi bil enostranski ukrep Nemčije – zavračanje migrantov na nemški meji, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU. Zavrnil je tudi predlog Merklove, da bi prosilce za azil, ki so jih registrirali že v drugih članicah EU, obravnavali v “nadzornih centrih” v Nemčiji. S tem je dramatično zaostril spor glede azilne politike.

Kako se bo s tem spopadla Angela Merkel? (Foto: epa)

Merklova je sicer izrazila željo, da bi CDU in CSU še naprej delali skupaj. “Ker smo zgodba o uspehu za Nemčijo,” je dejala. Alexander Dobrindt, vodja poslanske skupine CSU, pa se je strinjal s Seehoferjem, da dogovor, ki ga je Merklova dosegla na vrhu EU, ni dovolj učinkovit, in je dejal, da “nacionalni ukrepi” ostajajo potrebni, kljub dogovorom, ki jih je Merklova dosegla s partnerji v EU v zadnjih dveh tednih. Tako je krščanska koalicija SDU-SCU tik pred razpadom, povezani pa sta že od leta 1949.

A. G.