Nemška krščanska koalicija CDU-CSU v krizi, notranji minister Seehofer ponudil odstop, ker ni zadovoljen z dogovorom Merklove o migrantih

Angela Merkel in Horst Seehofer. Foto: epa

Potem ko so se voditelji držav EU v Bruslju dogovorili za vzpostavitev “nadzorovanih centrov” za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU (verjetno na severu Afrike), je tudi Merklova dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil, a to ni zadovoljilo nemškega notranjega ministra in vodjo Krščansko-socialne unije (CSU) Horsta Seehoferja. Zgodaj zjutraj pred sedežem stranke v bavarski prestolnici je namreč potrdil, da je kanclerki Angeli Merkel ponudil odstop z obeh položajev v naslednjih treh dneh, vendar pa se bo pred tem še srečal s kanclerko.

“Dejal sem, da bom dal oba položaja na voljo, kar bom storil v naslednjih treh dneh,” je v Münchnu dejal Seehofer in dodal, da se bo kasneje  danes srečal tudi z vodstvom Krščansko-demokratske unije (CDU) v upanju, da pridejo do dogovora.

“V interesu države in zmožnosti naše koalicije ter vlade za vladanje, kar hočemo ohraniti, se bomo ponovno pogovorili in želimo doseči dogovor o ključnih vprašanjih nadzora meje in zavračanja na meji in samo o tem vprašanju. Upam, da bo to uspešno,” je dejal.  V nedeljo na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu je namreč izrazil nezadovoljstvo nad tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije. Ocenil je, da to ni tako učinkovito, kot bi bil enostranski ukrep Nemčije – zavračanje migrantov na nemški meji, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU. Zavrnil je tudi predlog Merklove, da bi prosilce za azil, ki so jih registrirali že v drugih članicah EU, obravnavali v “nadzornih centrih” v Nemčiji. S tem je dramatično zaostril spor glede azilne politike.

Kako se bo s tem spopadla Angela Merkel? (Foto: epa)

Merklova je sicer izrazila željo, da bi CDU in CSU še naprej delali skupaj. “Ker smo zgodba o uspehu za Nemčijo,” je dejala. Alexander Dobrindt, vodja poslanske skupine CSU, pa se je strinjal s Seehoferjem, da dogovor, ki ga je Merklova dosegla na vrhu EU, ni dovolj učinkovit, in je dejal, da “nacionalni ukrepi” ostajajo potrebni, kljub dogovorom, ki jih je Merklova dosegla s partnerji v EU v zadnjih dveh tednih. Tako je krščanska koalicija SDU-SCU tik pred razpadom, povezani pa sta že od leta 1949.

A. G.

 • Caetano

  Merklova je že zdavnaj zrela za odstrel iz politike in tudi za zapor!

 • Olga2345

  Merklovi nogo v rit in za rešetke z njo, saj je odgovorna za smrti nedolžnih
  ljudi in ogrožanje EU!

 • xtc

  Merkelco nagnat!
  In nove volitve,čas za koalicijo CSU_CDU in AFD:

 • Felikss_AH

  Brez veze ves ta kvazi-diplomatski direndaj… navadno pretakanje iz votlega v prazno in nazaj.

  Ko in če bi Nemci pripravili Merklovo da odstopi, temu sledili Francozi z njihovim Makronom, Švedi se končno zbudili iz njihove Afro-omame, v Španijo pa se vrnil duh Franka… takrat bi lahko rekli da se premika na bolje v EU. Seveda temu bi moral slediti izstop EU iz UN, aretacija Sorosa ob prvem prihodu, javno podpreti Trumpa v US in na koncu še odprava sovražnosti do Ruske Federacije.

  To bi lahko bil šele začetek začetka pri eventualni demontaži Globalizma in Sionistične supremacije v tem projektu. Ali to ali pa bi kmalu znali imeti Pan-Balkanske vojne in vojnice po celi EU.

  • samsara

   Mislim, da se Merklovi iztekajo zadnje ure politične kariere.
   Njena starost, če jo bo dočakala, pa bo precej bedna.

   • Felikss_AH

    Upam da te oni tam gori sliši… za Merklovo pa upam da je oni tam doli že nestrpno čaka… seveda če je kaj na temu

 • garfi

  pravkar rtv studio ob 17h
  sorosova plačanca fajonka, šoltes in presstutka navijajo za izigrante
  20 let levuharji uničujejo rodnost in družine z namenom multikulti uvoza

 • garfi

  izdajalka sorosova plačanka
  hudič naj jo vzame

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!