Nemška levičarska javnost objokuje samomor potencialnega terorista

Zapor v Leipzigu (Foto: epa).

V Leipzigu se je v zaporu ubil teroristični osumljenec Džaber al Bakr, ki so ga v sredo našli obešenega v njegovi zaporniški celici. Njegova smrt je sprožila ostre odzive javnosti, ki je ob tem razdeljena. Politika je takoj zahtevala preiskavo, al Bakrjev odvetnik po uradni dolžnosti pa je ocenil, da gre za pravosodni škandal.

Odvetnik Alexander Hübner je povedal, da so v zaporu v Leipzigu vnaprej vedeli, da obstaja nevarnost samomora, saj je v svoji zaporniški celici al Bakr že uničil luči in poškodoval vtičnico. Prav zaradi tega se je Hübner še popoldne po telefonu pogovarjal s predstavniki zapora, ki so mu zagotovili, da je al Bakr pod stalnim nadzorom.

Morda vas o tej temi zanima kaj več: Islamski samomorilec na poroki v Siriji razstrelil 32 ljudi

22-letnega al Bakra so v sredo zvečer našli obešenega z majico s kratkimi rokavi v njegovi zaporniški celici. O smrti sirskega begunca je prvi poročal nemški časnik Bild. Ta je tudi navedel, da naj bi njegovo celico nadzorovali vsako uro. Do aretacije je prišlo, ker so njegovi znanci, migranti iz Sirije, izvedeli, da namerava izvesti teroristično akcijo, in so ga prijavili policiji.

Trije sirski migranti so prijavili al Bakra in v ponedeljek ga je prijela nemška policija. V njegovem stanovanju v Chemnitzu so našli 15 kilogramov razstreliva, direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maaßen pa je v torek potrdil, da je ta sirski migrant načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu IS.

Sirijec vzpostavil stike z IS
Al Bakr je v Nemčijo prišel kot sirski migrant februarja lani, registrirali so ga v Münchnu, nato so ga nastanili v Chemnitzu. Oktobra lani so mu priznali azil za tri leta, od marca letos pa je bil prijavljen v Eilenburgu severno od Leipziga. Njegova družina je potrdila, da se je v tem obdobju vrnil tudi v Sirijo, lani jeseni je bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib.

Del nemških politikov je bilo ob objavi novice ogorčenih, ker so njegovo celico nadzorovali samo vsako uro in ne ves čas. Oglasila se je tudi nemška ministrica za družino, Manuela Schwesig, članica SPD, ki se zavzema za integracijsko politiko in pravice migrantov.

Drugi tuji viri (BBC) navajajo, da je bilo razstrelivo, ki so ga našli v Bakrjevem stanovanju, izredno nevarno in podobno tistemu iz Francije. Domnevajo, da je morda tudi on pripadal isti mreži teroristov in da se je preiskavam do tedaj uspešno izognil. Po samomoru je notranji minister odredil takojšnje preiskave, za javnost pa so izjavili, da je škoda, ker so izgubili tako pomemben vir informacij v zvezi z načrtom napada na letališče v Berlinu.

Morilski načrti in najdeni dokazi s strani policije še vedno ne zadoščajo liberalnemu delu javnosti kot dokaz, da je morda to še najboljši možni izid nastale situacije. Nemogoče se je namreč ukvarjati z indoktriniranim migrantom in ga varovati kot punčico svojega očesa, če se je že odločil, da bo moril. Vprašanje je, ali  bi sploh izdal kakšno informacijo, saj mu ni bilo mar za njegovo življenje. Tak zapornik verjetno predstavlja državnim institucijam strahovito breme.

A. B., STA

 • xtc

  Na tale pa ne bo prišel v Alahov raj in dobil devic:
  Šel se je obesit ;duše takih pa ne gredo v raj;ker gre pri njih dušaven na r**** in je umazana od d****** in smrdi zato so jim vrata raja zaprta:
  Sicer pa kdo objokuje terorista?
  Normalen človek zagotovo ne:

  • simplya

   Mogoče pa se ni sam,…saj non stop govorijo da je kozejebcem treba povsod in na vse načine pomagati…evo, saj so mu najbrž pomagali…

   • cosmosjasnovidec

    Upam,da bodo vsem po vrsti.Le tako je zagotovljena pravica,ker jih zblojeni levaki zagovarjajo.

 • dare326

  Vsi samomorilski bombaši verjamejo, da bodo prišli v raj. Bomba ali štrik, važno kaj je v glavi.

 • sodnikisozločinci

  Pa kaj se razburjajo? Spoznal se je za krivega in se izvensodno kaznoval v skladu s šeriatskim pravom. Zakaj libertardi ne spoštujejo različnosti in se z zgledom še sami kulturno obogatijo?

 • samotoje

  Minus eden. Že prečrtan.

 • Stajerka

  očitno je samomor muslimana brez nedolžnih žrtev večje zlo kot samomor z bombo v množici civilnega prebivalstva…….zanimivo bi bilo vedet, če so že vsi liberalci prešli na šeriatsko pravo, kjer brez nedolžnih žrtev pač ni devic…….

 • hle

  Če bi ga nadzorovali 24 ur na dan bi pa isti retardi tulili da mu je kršena pravica do zasebnosti je pa državi prihranil ogromno stroškov bi bil lahko drugim podobnim za vzgled

 • pajot

  Eden je premalo.

  • samotoje

   Ne biti nestrpen. Počasi, drug za drugim v ravni vrsti…

 • ljubinica

  Če si Sirijec in vidiš, kaj počnejo s Sirijo “veliki, se ti res lahko zmeša .,..

  • cosmosjasnovidec

   Tem muslimanskim kamelotrajbarjem se nima kaj zmešati,ker so zmešani že rojeni saj imajo zmešanost podedovano v genih iz roda v rod.

 • Caetano

  Mislim, da mu levičarski fašisti odrekajo pravico do samomora…

 • tramal

  Naj si ga vsak odreže en košček pa ga da doma v žaro če jim je bil tako všeč.

  • karpelec

   Hudo jim je , ker imajo sedaj manj enega Dr. znanosti.

 • dr Janez Sveti

  Oblazinjena celica, brez vsakršne opreme je del vsakega zapora,kjer načrtovalci vedo, kaj delajo.
  DR Janez Sveti teror

 • koza

  … Njegova družina je potrdila, da se je v tem obdobju vrnil tudi v Sirijo, lani jeseni pa je bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib. …
  a je še treba kaj dodati, sprehajajo se gor in dol, pa noben nič ne ukrepa, tako bo tudi z EU kao vojsko na meji z Bolgarijo, tako je tudi v Sredozemju, glavno da bo GSO hrane dovolj, samo če si jo bodo znali skuhat, kje, pa bodo že izsili

 • bojan

  V imenu žalovanja se lahko kr vsi obesijo

 • Waltter

  Noben ne objokuje smrti ampak zahtevajo odgovornost ljudi ki so bili zadolženi za nadzor in niso opravili svojega dela. Odrejen je bil 24 urni nadzor katerega so samovoljno spremenili na vsako uro. To še vedno ni zagotovilo da se to ne bi naredilo ampak gre za delovanje ustanov ki so prevzele odgovornost.
  Enako kot se je zgodilo nekaj nazaj ko so enega na dobu z nekimi plastenkami posilili, da se je to zgodilo bi moral ta vodja takoj odletet smena pa na disciplinsko.
  Ne glede kaj so ljudje naredili imamo kazenski zakonik ki določa kako se odsluži kazen in v tem zakoniku ni nikjer napisnano tudi v nemškem ni da so dovoljena posilstva mučenje in pa dovoljenje za obešanje.

  • Novakec1

   A zdej bom pa že vsak prišlek imel obvezni nadzor vsaj treh nadzornikov, kakšna logika. Tud nikjer ne piše da so posočstva prepovedana?

   • Ivan Friderik Novak

    Seveda je potreben nadzor.
    Mrtev osumljenec je nekoristen. Le od živega lahko pridobiš koristne informacije.
    Mimogrede, Nemci to zelo dobro obvladajo. Naučili so se od Izraelcev (Mosad).

 • Novakec1

  A so se švabi šele zdaj začel ločevat na desne in leve, al je to še iz dolfetovih časov. Dobr so jih dol tiščal še bolj kot komunistični režimi.

 • cosmosjasnovidec

  Če je levičarski zahojeni sodrgi žal,da se je tale muslimanska gnida obesil bi ga naj imeli v zaporu vklenjenega in v prisilnem jopiču kar si je tudi zaslužil.
  Upam pa,da so mu pri obešanju pomagali kar pazniki in,da se bodo taka obešenja dogajala tudi v prihodnje,ker bi ga tako ali tako morali spustiti,ko bi posredovala fatima Merkel.