fbpx

Nemška policija v Hamburgu preprečila teroristični napad islamista

Pripadniki nemške posebne policijske taktične enote SEK (foto: EPA)

Nemške oblasti so preprečile teroristični napad na Hamburg, je v petek, 10. decembra, javnost obvestil hamburški notranji minister Andy Grote. 20-letni Maročan z nemškim potnim listom je bil aretiran 26. avgusta 2021.

Čeprav muslimani predstavljajo majhen delež nemškega prebivalstva, pa je nevarnost islamskega terorizma še kako resna. Urad nemškega zveznega tožilstva (GBA) je v 2019 poročal, da je od 663 s terorizmom povezanih postopkov islamski zastopan kar 400 primerih, kar predstavlja 60,3 odstotke vseh primerov govora o islamskem terorizmu. Ti podatki se ujemajo tudi s preteklimi leti. Največ osumljencev terorizma prihaja iz Sirije, Afganistana in Iraka. Samo v prvi polovici 2020 so obravnavali kar 151 primerov islamskega terorizma v Nemčiji.

 Ti podatki se ujemajo tudi s preteklimi leti. Največ osumljencev terorizma prihaja iz Sirije, Afganistana in Iraka. Samo v prvi polovici 2020 so obravnavali kar 151 primerov islamskega terorizma v Nemčiji. Vseeno je po mnenju nove notranje ministrice iz vrst socialdemokratov (SPD) Nancy Faeser glavni problem za nemško notranjo varnost “desni ekstremizem”.

Nova nemška notranja ministrica Nancy Faeser (Foto: epa)

Ravno v času, ko je Faeserjeva javno napovedala svoj mali džihad proti “desnemu ekstremizmu”, je njen strankarski kolega, hamburški notranji minister Andy Grote obelodanil, da so organi pregona konec avgusta 2021 aretirali 20-letnega Maročana z nemškim potnim listom, ki je želel izvesti teroristični napad.

Radikalec že oče maroškega terorista
Islamist je ujel pozornost preiskovalcev pod krinko, ko je po poročanju Remix News skušal kupiti pištolo in granato. Preiskovalci so med hišno preiskavo na njegovem domu našli tudi več kemikalij in kosov šrapnela, ki jih je po vsem sodeč mladi terorist želel uporabiti v bombi, ki jo je izdeloval. Po trditvah policije bi taka bomba lahko povzročila “resne in celo smrtne poškodbe.”

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, dokazuje tudi dejstvo, da je že oče bil stari znanec oblasti v zvezi s terorizmom. Oče 20-letnika je bil radikalec v lokalni Al-Quds mošeji, kjer se je srečevalo več zarotnikov, povezanih s terorističnimi napadi 11. septembra 2011, zbranih okoli Muhammada Atte, terorista Al Kaide, ki je sodeloval pri ugrabitvi enega od letal in se z njim zabil v svetovni trgovinski center. Družina se je leta 2016 iz Hamburga preselila nazaj v Maroko, kjer je sin dokončal šolanje. Jeseni 2021 pa se je mladi terorist vrnil v Nemčijo, vpisal naj bi se na fakulteto v Wismarju.

Ivan Šokić