fbpx

Nova socialistična notranja ministrica napovedala lov na čarovnice: Kot največjo grožnjo Nemčiji prepoznala “desni ekstremizem”

Nova nemška notranja ministrica Nancy Faeser (Foto: epa)

Nova nemška notranja ministrica je že v prvih dneh pokazala, da bo naredila vse, da iz policije naredi milico, ki bo preganjala partijske sovražnike. Po njenem mnenju v Nemčiji, ki se zadnja leta sooča s povečanjem nasilja skrajne levice in islamskim terorizmom, največjo nevarnost za državno varnost predstavljajo “desni ekstremisti”.

Nova nemška notranja ministrica iz vrst socialdemokratov (SPD) Nancy Faeser je najavila, da bo njeno ministrovanje osredotočeno na obračun z desnim ekstremizmom, ki je po njenem mnenju navkljub prevladujočemu migrantskemu valu kriminala in grožnji islamskega terorizma najresnejša grožnja nemški varnosti.

“Ljudje v naši republiki upravičeno zahtevajo, da poskrbimo za notranjo varnost,” je povedala Faeserjeva. “Posebno pozornost bom posvetila boju proti največji grožnji, s katero se sooča naša svobodna demokratična ureditev: desni ekstremizem.”

Zagovarja migrante in komuniste
Faeserjeva se je v zadnjih mesecih profilirala kot levičarska političarka, ki je po poročanju Remix News podpirala vršenje dodatnih pritiskov na necepljene. Zagovarjala je uvedbo pogoja PC, to je preboleli in cepljeni, in podelitev dodatnih pravic delodajalcem, ki bodo omogočile vpogled v status o cepljenju svojih zaposlenih.

Nemški kancler Olaf Scholz (foto: EPA)

Ravno tako je v deželnem parlamentu zvezne dežele Hessen glasovala za zamrznitev deportacij afganistanskih migrantov nazaj v Afganistan. Za višek vsega pa je zavrnila prošnjo AfD, da se nekdanjo komunistično Vzhodno Nemčijo razglasi za “nepravično državo”. Z drugimi besedami, Faeserjeva je socialistka z avtoritarnimi težnjami, ki še vedno poveličuje propadli komunistični režim, ljubi migrante in sovraži vsakogar, ki postavlja lastni narod pred pravice zločincev in kriminalcev.

Novi nemški kancler, ravno tako socialist, Olaf Scholz hvali Faeserjevo kot izkušeno političarko, drugačnega mnenja pa so pri AfD. “Kar se njej zdi pomembno, je z nekaj besedami slediti partijski liniji, kar pomeni podpirati narativo o izredni varnostno-politični važnosti desnega ekstremizma,” so opozorili v stranki, katere člani so bili v preteklih letih pogosto žrtve fizičnega nasilja, umorov in bombnih napadov s strani ekstremne levice. “Tako ciljno ožanje fokusa priča o zastrašujoči slepoti do strukturnih problemov med islamisti in zločinov med tujci kakor tudi ekstremističnim nasiljem levice,” je opozoril tiskovni predstavnik parlamentarne skupine AfD Gottfried Curio.

Resnični problem islamisti
Nemška policija je od decembra 2016 preprečila ducat terorističnih napadov z vozili, kot je bil napad leta 2016, ko je islamist zapeljal na božični sejem v Berlinu in ubil 12 ljudi. Ravno tako se je od leta 2013 število islamistov v Nemčiji, ki jih imajo oblasti za nevarne, povečalo na 680. To je kar petkrat več kot leta 2013. Število salafistov se je v tem istem obdobju podvojilo, trenutno jih je v Nemčiji okoli 11.000.

Teroristični napad na božični sejem v Berlinu 19. decembra 2016 (foto: EPA)

Urad nemškega zveznega tožilstva (GBA) je v 2019 poročal, da od 663 s terorizmom povezanih postopkov je v kar 400 primerih, kar predstavlja 60,3 odstotke vseh primerov, zastopan islamski terorizem. Ti podatki se ujemajo tudi s preteklimi leti. Največ osumljencev terorizma prihaja iz Sirije, Afganistana in Iraka. Samo v prvi polovici 2020 so obravnavali kar 151 primerov islamskega terorizma v Nemčiji. “Kdorkoli, ki nemudoma začne z sprevračanjem dejstev in ignorira statistiko kriminala, o kateri ni dvoma, kaže, da nima za glavno prioriteto varnost nemških državljanov,” je prepričan Curio.

Ivan Šokić