fbpx

Nemška politična kriza: Ker AfD odloča o zmagovalcih, bi nemški konservativci raje trpeli poraz

Deželni premier Thomas Kemmeric (FDP) odstopil s položaja, ker je bil izvoljen s pomočjo AfD. (Foto: EPA)

Po volitvah v nemški zvezni deželi Turingiji, ki so se odvijale 27. oktobra 2019, je sledilo sestavljanje koalicije. Javnost je pričakovala, da se ob nadaljevalo vse po starem, da bo levica sestavila manjšinsko vlado. Do presenečenja je prišlo na tajnem glasovanju, kjer je s podporo AfD slavil kandidat CDU in FDP Thommas Kemmerich. Ker nemška desnica raje trpi poraz, kot pa zmaga s pomočjo AfD, je Kemmerich že napovedal odstop, sledile pa naj bi predčasne volitve. V Nemčiji pa se bojijo, da bi lahko AfD na podoben način določala zmagovalca tudi v drugih deželah.

V Nemčiji je te dni čutiti napetost. Potem, ko je na tajnem glasovanju za deželnega premierja Turingije navkljub pričakovani zmagi kandidata Levice Boda Ramelowa, s pomočjo glasov AfD slavil kandidat FDP in CDU Thommas Kemmerich, je završalo.

V zrak so skočili nemški osrednji mediji, v zrak je skočila predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in v zrak je skočila nemška kanclerka Angela Merkel, ki se te dni mudi po Afriki.

Sledili so pozivi Kemmerichu naj odstopi, obtoževali so ga, da je zmagal s pomočjo “nacistov”, kakor osrednji nemški mediji radi obkladajo AfD.

V Turingiji se tako pripravljajo predčasne volitve. Tako levičarji kot sredinci pa sedaj živijo v strahu, da bi lahko AfD na podoben način določal zmagovalca tudi na ostalih deželnih volitvah. Konservativci so namreč pokazali, da bi raje sami lepo izgubili, kot zmagali.

Pri tem osrednji medijski prostor AfD očita ekstremnost in jih po poročanju RT primerja z nacionalsocialisti. A če je za nemški osrednji prostor AfD nesprejemljiv zaradi njihovega odprtega nasprotovanja islamizaciji Nemčije, je toliko bolj sprejemljiva stranka Zelenih, ki se je še nedavno zavzemala za legalizacijo pedofilije.

Ivan Šokić