fbpx

Nemška zunanja ministrica razkrila, kako bodo skupaj s Poljsko in Romunijo skušali rešiti prehransko krizo

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Nemška zunanja ministrica je danes na srečanju zunanjih ministrov EU razkrila, da poteka sodelovanje med Nemčijo, Poljsko in Romunijo, s katerim nameravajo sprostiti izvoz žita, ki je zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč še vedno v Ukrajini. Žito nameravajo prepeljati čez mejo z vlaki, kar zahteva posodobitev poljske in romunske železniške infrastrukture, ki za tak podvig zaenkrat še nista usposobljeni.

Železniške proge morajo biti modernizirane, potrebujemo prave tovorne vagone. Nemška vlada dela na tem z mnogimi drugimi akterji,” je sodelovanje med državami komentirala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Omejeno sodelovanje sicer ne bo osvobodilo vsega žita, ki je še vedno v napadeni državi. “Jasno je, da na koncu prav gotovo ne bomo uspeli rešiti vsega žita, ampak če nam uspe rešiti vsaj del prek različnih poti, bo to vseeno v veliko pomoč med soočanjem s tem globalnim izzivom.”

Blokiranje hrane je vojni zločin
Visoki predstavnik Evropske unije Joseph Borrell je rusko blokado izvoza označil za vojni zločin. “Rusijo pozivamo, da odblokira ukrajinska pristanišča … To je nepredstavljivo, nemogoče si je predstavljati milijone ton pšenice, ki je še vedno v Ukrajini, medtem ko preostanek sveta trpi zaradi lakote. To je resnični vojni zločin, zato si ne morem predstavljati, da bo to še dolgo trajalo,” je ob prihodu na srečanje zunanjih ministrov povedal Borrell.

Ruski predsednik Vladimir Putin načrtno povzroča prehransko krizo. (Foto: epa)

Izvoz žita iz Ukrajine, ki bi se moral začeti že pred meseci, je pred vojno potekal skozi ukrajinska pristanišča v Črnem morju. To je sedaj nemogoče, saj bi bila vsaka ladja, ki bi si drznila z žitom izpluti iz pristanišča, potopljena. Pri tem ne gre le za grožnje. Ruska črnomorska mornarica je doslej že streljala na tovorne ladje, vsaj eno pa je že potopila.

Andrej Žitnik