fbpx

Nemška zvezna dežela nasedla prevarantom: Za neobstoječe zaščitne maske plačali kar 14,7 milijona evrov!

Foto: epa

Nemška zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je nasedla goljufom, ki skušajo zaslužiti s pandemijo novega koronavirusa. Za neobstoječe obrazne maske so namreč plačali kar 14,7 milijona evrov, od tega je nemški posrednik 2,4 milijona evrov moral plačati vnaprej. Vnaprej plačani znesek je zamrznjen na tujih bančnih računih, preostali denar pa je nemško podjetje vrnilo naročniku. WHO sicer ponovno spreminja stališča glede nošenja mask, medtem, ko ameriške oblasti to priporočajo.

Zaščitne maske so v času pandemije novega koronavirusa postale dragoceno blago, njihove cene pa so na trgih poskočile. Tudi kriminalci so v tem času hitro našli priložnost za zaslužek, vedno pogostejši so namreč primeri goljufij, povezanih z zaščitno opremo.

Kot poroča RT, so eni takšnih goljufij nasedle tudi oblasti v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, ki je eno najpogosteje naseljenih območij Nemčije, epidemija pa jo je hudo prizadela. Omenjena zvezna dežela je v prevari izgubila kar 2,4 milijona evrov, preostali znesek od 14,7 milijona evrov pa so uspeli dobiti nazaj.

Oblasti so v poslu izgubile 2,4 milijona evrov

Oblasti so znesek v višini 14,7 milijona evrov nakazale nemškemu distribucijskemu podjetju, ki naj bi zaščitno opremo posredovalo od azijskega podjetja. Nemško distribucijsko podjetje je vnaprej plačalo 2,4 milijona evrov, 52 tovornih vozil pa je na opremo čakalo na Nizozemskem, a ta ni nikoli prispela, azijski partnerji pa so enostavno poniknili. Vnaprej plačani znesek je zamrznjen na tujih bančnih računih, preostali denar pa je nemško podjetje vrnilo naročniku.

Foto: EPA. Slika je simbolična.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa očitno še kar spreminja svoja stališča glede zaščitne opreme, zdaj so v enem od dokumentov zapisali, da “razširjena uporaba pri zdravih ljudeh ni podprta s trenutnimi dokazi in predstavlja nejasnosti ter kritična tveganja.” To je na primer v nasprotju s priporočili ameriških Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), ki so državljane pozvali k nošenju mask oz. druge zaščitne opreme.

Rok Krajnc