fbpx

Nemški minister za kmetijstvo Nemce obtožil, da jedo napačno hrano, in predlagal uvedbo davka na meso

Nemški minister za prehrano in kmetijstvo, Cem Özdemir (foto:epa)

Potem ko je bila lani v Nemčiji oblikovana nova koalicijska vlada, je bil Cem Özdemir imenovan za novega ministra za prehrano in kmetijstvo. Minister, ki je sicer vegeterijanec, je očitno mnenja, da Nemci jedo napačno, zato je predlagal uvedbo davka na meso. Seveda so se njegovi strankarski kolegi s tem strinjali, češ, da je to koristno tako za ljudi kot za živali, vendar mnoge raziskave kažejo, da njihove zahteve ne pijejo vode, saj bi tudi s popolnim umikom mesa iz jedilnika dosegli minimalni učinek.

Nemški politiki iz vrst Socialnih demokratov (SPD) in Zelenih so nedavno predlagali dvig davka na dodano vrednost (DDV) na meso na standardnih 19 odstotkov. Trenutno je meso obdavčeno po znižani 7-odstotni stopnji tako kot večina živil. Davek bi uvedli, da bi zmanjšali porabo mesa, kar bi pozitivno učinkovalo na živali in okolje. Dejstvo je, da živinoreja je škodljiva za okolje, vendar raziskave kažejo, da tudi z zmanjšanjem uživanja mesa ne bi bilo učinkovitih sprememb.

Zvezni minister za prehrano in kmetijstvo Cem Özdemir (Zeleni) je Nemce obtožil, da jedo “napačno hrano”, meni, da bi to odpravil davek na meso, piše Rmx, ki navaja tudi njegove trditve, da bi morali “na splošno jesti manj mesa in zagotoviti, da izvira iz živali, ki so gojene na način, ustrezen vrsti,” je povedal za tuje medije. Svetuje, da “porabo mesa prilagodimo planetarnim mejam in v prid našemu zdravju.” Nemški minister za prehrano vztraja pri tem, da je to “bolj zdravo, dobro za podnebje in pomaga globalni situaciji s hrano, ker se sprostijo območja, ki smo jih prej potrebovali za gojenje živalske krme.”

Tudi če bi popolnoma umaknili meso iz prehrane, bi bili učinki na podnebje minimalni
Ker postaja obseg in vpliv podnebnih sprememb vse bolj zaskrbljujoč, je meso postala priljubljena tarča ukrepanja. Zagovorniki podnebja pozivajo javnost, naj uživajo manj mesa in tako ohranijo okolje. Nekateri aktivisti, kot je nemški kmetijski minister, pa so pozvali k obdavčitvi mesa, da bi zmanjšali njegovo porabo. Mnogi še vedno mislijo, da bo izogibanje mesu enkrat ali dvakrat tedensko pomembno vplivalo na podnebje, vendar je kar nekaj raziskav dokazalo nasprotno. Med drugimi je tudi Frank M. Mitloehner, profesor zootehnike in specialist za izboljšanje kakovosti zraka na kalifornijski univerzi v Davisu v eni od svojih raziskav ugotovil, da bi Američani zmanjšali emisije toplogrednih plinov samo za 2,6 odstotka, tudi če bi iz svoje prehrane črtali vse živalske beljakovine. Še vedno so promet in ostale dejavnosti bolj škodljive za podnebje.

Foto: epa

Drastično zmanjšanje uživanja mesa bi sicer nekoliko zmanjšalo nacionalne emisije toplogrednih plinov, vendar bi tudi otežilo izpolnjevanje prehranskih potreb. Mnogi kritiki živinoreje, tudi nemški minister za kmetijstvo, je poudaril, da bi z umikom živinoreje pridelali več rastlinskih pridelkov, ki pa v splošnem ne bi zagotovili vseh potrebnih makrohranil za ljudi. Še vedno je meso bolj hranljivo kot rastline z rastlinskimi beljakovinami. Spregledali so tudi dejstvo, da niso vsi deli rastlin užitni ali zaželeni, prav tako je celuloza v rastlinah za ljudi težko prebavljiva, medtem ko jo prežvekovalci oziroma živina lahko predela. Meso je na porcijo bogatejše s hranili kot vegetarijanska hrana, prežvekovalci pa večinoma uspevajo s krmo, neprimerno za ljudi. Živinoreja ponuja tudi prepotrebni dohodek za male kmete v državah v razvoju. Po vsem svetu živinoreja namreč zagotavlja preživetje milijardi ljudi.

Tanja Brkić