fbpx

Nemški pravosodni minister ob številnih primerih protisemitizma: Migranti prihajajo iz držav, kjer namerno gojijo sovraštvo do Judov

Foto: iStock

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v nedeljo omenil, da bi morala prihodnja nemška vlada imenovati posebnega pooblaščenca za boj proti protisemitizmu. Poziv je podal zaradi protijudovskih incidentov v državi, ki so zaznamovali proteste proti odločitvi ZDA, da Jeruzalem priznajo za prestolnico Izraela. Pravosodni minister Nemčije Heiko Maas pa je ob številnih protestih poudaril, da številni migranti prihajajo iz držav, kjer namerno gojijo sovraštvo do Judov in Izraela.

“Protisemitizem se ne sme v Nemčiji nikoli več razširiti,” je dejal za nemški medij Bild am Sonntag in obžaloval vse večje število neprimernih opazk in diskriminatornih dejanj do judovskih prebivalcev države. “Vsako kriminalno dejanje, za katerega je povod protisemitizem, je preveč in je sramota za našo državo,” je poudaril.

V Nemčiji se v zadnjem času krepi strah pred vnovično krepitvijo protisemitizma, k čemur naj bi med drugim prispeval val pretežno muslimanskih beguncev in priseljencev. Najnovejši povod za to zaskrbljenost so bili protesti, ki so potekali v arabskem svetu in tudi ponekod v Nemčiji zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela, poroča STA. V Berlinu so protestniki tudi zažgali izraelsko zastavo.

Protisemitizem kaže demonski obraz
Dogodke na protestih je v petek obžaloval tudi predsednik države Frank-Walter Steinmeier, ki je izrazil “neprijetno presenečenje in sram”. Kot je dejal, mu je žal, da protisemitizem še vedno “na različne načine kaže svoj demonski obraz”. Spomnil je na odgovornost Nemčije na podlagi lekcij iz svetovnih vojn in holokavsta, odgovornost za varnost Izraela in zavračanje vseh oblik rasizma in protisemitizma. Ta odgovornost se ne konča s pozneje rojenimi generacijami in ne pozna izjem za priseljence, je še dejal po poročanju časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Migranti prihajajo iz držav, kjer namerno gojijo sovraštvo do Judov in Izraela
Pravosodni minister Heiko Maas medtem meni, da bi bilo treba zgodovino holokavsta učiti tudi med urami državljanske vzgoje in učenja nemščine za migrante in prosilce za azil, da bi tako okrepili njihovo integracijo. Kot je v petek poudaril za spletno izdajo časnika Spiegel, številni migranti prihajajo “iz držav, kjer vplivne elite namerno gojijo sovraštvo do Judov in Izraela in kjer je protisemitizem nekaj skoraj samoumevnega”. Vsi migranti morajo razumeti, da se borimo “proti protisemitizmu neonacistov in da ne bomo trpeli protisemitizma, ki bi ga prinesli migranti“, je poudaril.

C. Š.