fbpx

Nemški socialisti na kongresu podprli nadaljnja pogajanja za veliko koalicijo, Merklova odločitev pozdravila

Martin Schulz in Angela Merkel.

Nemška kanclerka in voditeljica konservativne unije (CDU/CSU) Angela Merkel je pozdravila odločitev socialdemokratov (SPD) za nadaljnje koalicijske pogovore, ki so jo na današnjem kongresu sprejeli delegati nemških socialistov. V uniji si prizadevajo za stabilno vlado, je dejala, hkrati pa napovedala, da “vse čaka še veliko dela” pri oblikovanju nove vlade.

“Pot za pogajanja o koaliciji je prosta,” je dejala Merklova pred srečanjem vodij njene Krščansko-demokratske unije (CDU). Pogajanja o novi vladi naj bi trajala še več tednov, je nakazala, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napovedala je, da bodo med nadaljnjimi koalicijskimi usklajevanji morali razjasniti še kar nekaj zadev. Zato si želi čim prejšnjega začetka pogovorov, je dejala. Cilj je predvsem zagotovitev gospodarske stabilnosti v času digitalizacije in zagotavljanje socialne pravičnosti, je še dodala.

Nemški socialisti so si z vstopom v koalicijo zagotovili obstoj
V SPD so se pred tem na kongresu v Bonnu s 56,4-odstotno večino delegatov odločili za vstop v uradna koalicijska pogajanja s CDU/CSU. Za je glasovalo 372 od 642 delegatov.

Glasovanje, ki so ga pozorno spremljali doma in po svetu, tlakuje pot za poglobljena pogajanja, ki se bodo po pričakovanjih začela že prihodnji teden. Če bodo uspešna, bi Nemčija novo vlado lahko dobila do sredine marca, kar je približno pol leta po volitvah, ki so bile septembra lani, poroča STA.

C. Š.