Nemški vohun razkriva, kako so se teroristi med begunci pretihotapili v Evropo

Foto: M. G.

Med tarčami Islamske države se vse pogosteje pojavljajo tudi nemška mesta. Pred kratkim so nemške oblasti preprečile morebitni teroristični napad v Berlinu. Vodja nemške obveščevalne službe pa je tokrat šokiral s podatkom, da se je ogromno borcev Islamske države in drugih teroristov v Evropo uspešno pretihotapilo skupaj s trumami migrantov. 

Hans-Georg Maassen, vodja nemške obveščevalne službe (BfV), je dejal, da so že napadi v Parizu pokazali, da je Islamska država med migrante in begunce, ki bežijo v Evropo, uspešno nastavila svoje borce. ”Velikokrat smo videli, da so se teroristi, oblečeni kot begunci, vtihotapili v Evropo. S tem dejstvom se soočajo vse varnostne organizacije,” je dejal Maassen.

Prvi dokazi o tem, da se med begunci skriva veliko teroristov, so bili objavljeni že takoj po napadih v Parizu, ko so obveščevalne službe odkrile, da so nekateri izmed napadalcev prišli v Evropo po Balkanu jeseni lansko leto. Napadalec, ki se je januarja letos razstrelil v Istanbulu in pri tem ubil več kot 10 ljudi, je bil Sirec, ki je v Turčijo prav tako prišel s skupino migrantov. Februarja letos pa so turške oblasti na meji prijele 34 oseb, od tega 20 otrok in 10 žensk, ki so s sabo pod oblekami nosili večje količine eksploziva, granate in samomorilne jopiče.

Kot je poudaril Maassen, želijo ugotoviti, koliko je teh borcev, in preveriti, ali je še več takih na poti. Nemška obveščevalna služba je prejela več kot 100 prijav morebitnih teroristov, ki so se izdajali za begunce in so tako prišli v Nemčijo.

Nemčija v veliki nevarnosti terorističnega napada
Po napadih na Pariz so tudi v Nemčiji postali bolj pazljivi, še posebej pa so varnost povečali po napadih v Bruslju. V torek so nemške oblasti aretirale dva moška, ki sta osumljena povezav z Islamsko državo, načrtovala pa naj bi teroristični napad na Berlin, poroča Business Insider.

”Smo v resni nevarnosti in obstaja velika verjetnost, da lahko pride do terorističnega napada. Varnostne agencije in obveščevalne službe se skupaj s policijo trudijo, da bi te napade preprečile in tveganje zmanjšale na minimum,” je še dodal Maassen.

Islamska država izdala celo priročnik o tem, kako se potuhniti med Evropejce
”Pobrijte se, oblecite se po zahodnih trendih, vedno morate izgledati kot povprečen Evropejec,” je le eden od nasvetov Islamske države v priročniku potencialnim samostojnim napadalcem v Evropi. Priročnik vsebuje zelo podrobna navodila, kako naj se oblečejo, obujejo, celo kakšen parfum naj napadalci nosijo, da bodo čim bolj neopazni in bodo svoj napad izvedli čim bolj učinkovito.

Islamska država je izdala priročnik za posameznike, ki želijo biti samostojni teroristični napadalci v Evropi. V priročniku svetujejo, kaj vse morajo ti ljudje narediti, da ostanejo v Evropi neopaženi, predvsem pa priročnik vsebuje ogromno navodil glede oblačenja. Priročnik je bil napisan v arabščini za Al-kaido, a ga je Islamska država sedaj prevedla tudi v angleščino, poroča Telegraph.

Nasveti Islamske države potencialnim samostojnim napadalcem:
  • Vaš izgled naj bo čim manj muslimanski. Obrijte si brado, oblačite se v zahodna oblačila, v mošejo pa pojdite čim bolj redko.
  • Vedno skušajte izgledati kot povprečen turist. Oblačite se v barve, ki se ujemajo. Če boste oblekli rdečo ali rumeno majico, boste opazni kot kdo, ki ni navajen nositi takih barv.
  • Ne potrebujete popolnoma novih oblačil, saj je to lahko sumljivo. Nekateri bratje so si kupili popolnoma nova oblačila, tudi čevlje, vendar to lahko zbuja preveč pozornosti.
  • Če želite uporabljati parfum, ne uporabljajte oljnega, brezalkoholnega parfuma, saj takega uporabljajo muslimani. Skušajte uporabljati čim bolj povprečen parfum, ki ga uporablja veliko ljudi.
  • Molilno preprogo pustite doma, s seboj vzemite le denar.
  • Če imate ponarejene dokumente, pazite, da je na vseh navedeno isto ime. Veliko bratov so zaradi takšnih napak že ujeli.
  • Dokumente imejte vedno pri sebi.

Priročnik z nasveti za Evropejce pa ni prvi tak primer. Že pred leti je Al-Kaida izdala priročnik ”Kako izdelati bombo v mamini kuhinji”. 

M. G.