fbpx

Nemški zdravstveni minister zahteva takojšnje obvezno cepljenje proti covidu-19

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach (foto: EPA)

Novi nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach je pozval k obveznemu cepljenju proti covid-19 za vse prebivalce Nemčije.

“Zvezni minister za zdravje Karl Lauterbach (SPD) se boji, da bo število okužb strmo naraslo zaradi novega seva omikron,” so opozorili pri Der Spiegel. Lauterbach naj bi ugibal, da državo čaka obsežen peti val.

“Moramo domnevati, da je val z omikronom, s katerim se soočamo in ki ga je po mojem mnenju nemogoče preprečiti, ogromen izziv za naše bolnišnice, za enote intenzivne nege kakor tudi za celotno družbo,” je v govoru med obiskom cepilnega centra v Hanoverju povedal Lauterbach.

Po mnenju ministra za zdravje dva odmerka cepiva nista dovolj za zamejitev omikrona. “Ne smemo pasti v lažen občutek varnosti,” je svaril Lauterbach in pozval k “množični kampanji za poživitveni odmerek,” v kateri bi še vsaj tretjič cepili več milijonov ljudi na teden.

Potreben razvoj polivariacijskih cepiv
Lauterbach je ob tem dodal, da bo “na vse načine” skušal doseči, da cepljenje proti covidu-19 postane obvezno. Zdravstveni minister ravno tako ne izključuje možnosti, da bodo v prihodnosti potrebni nadaljnji odmerki cepiva proti covidu-19. “Omikron ne bo zadnja variacija in potrebno je razviti ‘polivariacijska cepiva,” ki bodo učinkovala na več različnih sevov.

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Novi nemški kancler Olaf Scholz (SPD) je že napovedal, da bo glasoval za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, saj je to po njegovem mnenju “zakonsko dopustno in moralno pravilno.” Scholz je po pisanju Summit News že izrazil željo, da bi do februarja 2022 začeli z obveznim cepljenjem proti covidu-19 za vse Nemce.

Po zadnjih podatkih je v Nemčiji polno cepljenih 70,3 odstotkov prebivalstva. Vsaj en odmerek je prejelo še tri odstotke prebivalstva več, medtem ko je poživitveni odmerek doslej prejelo 32,6 odstotka nemškega prebivalstva.

Ivan Šokić