fbpx

Omikron v ZDA postal dominantni sev: Število primerov v enem tednu poskočilo z 12 na 73 odstotkov

Foto: epa

Mineva 20 dni, odkar so v ZDA zaznali prvi primer okužbe z omikoronom, ta mutantski sev pa je s 73,2 odstotki vseh okužb s sars-cov-2 že postal dominantni sev koronavirusa v ZDA.

Po podatkih ameriškega Centra za nalezljive bolezni (CDC) je v soboto, 18. decembra, omikron predstavljal 73,2 odstotkov vseh primerov okužb s sars-cov-2, preostalih 26,6 odstotkov okužb pa je bilo z delto. Samo teden dni pred tem, 11. decembra, je omikron predstavljal vsega 12,6 odstotkov okužb z wuhanskim koronavirusom. V prvem tednu decembra pa je bilo omikrona v ZDA zgolj za en odstotek vseh novih primerov.

V nekaterih predelih ZDA, še posebej na severozahodu in jugovzhodu, naj bi bilo kar 85 odstotkov vseh novih primerov covidnih okužb z omikronom. Mutantski sev so zaznali v 48 zveznih državah, Portoriku in sami prestolnici Washington, D.C. Edini zvezni državi, ki jima je bilo doslej prihranjeno z omikronom, sta Oklahoma in Južna Dakota. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari, da se število primerov z omikronom podvoji nekje med ena in pol ter tremi dnevi.

Prvi smrtni primer z omikronom v ZDA
Sodnica okrožja Harris Lina Hidalgo je v ponedeljek, 20. decembra 2021, potrdila, da je smrt 50-letnika iz Teksasa povezana z omikronom. Po objavljenih informacijah naj bi šlo za necepljenega prebolevnika, ki je imel še celo vrsto drugih pridruženih bolezni in zdravstvenih tegob.

Testiranje na covid-19 v New Yorku (Foto: EPA)

Čeravno naj bi omikron za razliko od predhodnih sevov wuhanskega koronavirusa predstavljal blažjo obliko covida-19, pa je stroka vseeno na trnih. Direktor centra za prenosljive bolezni z Univerze v Minnesoti Michael Osterholm ugiba, da bi se z omikronom lahko okužilo 20 ali celo 30 odstotkov zdravstvenih delavcev, “ki bodo potem odsotni od dela v zdravstvenem sistemu, ki je že zdaj na točki preloma.”

Stroka Američane še naprej poziva k cepljenju, tiste, ki so bili še nedavno polno cepljeni, pa vabi na pik s poživitvenim odmerkom. Skrbi naj po poročanju CNN epidemiologom v ZDA predvsem povzročalo dejstvo, da se je število potnikov v letalskem prometu v primerjavi z lanskim letom podvojilo, kar pomeni, da se bodo okužbe hitro širile na vse konce ZDA. Na zaslišanju pred senatom v sredo, 15. decembra 2021, je izvršni direktor Southwest Airlines Gary Kelly povedal, da obrazne maske “ne doprinesejo prav dosti” pri preprečevanju širitve covid-19 na letalih. Po Kellyjevih trditvah naj bi bila letala opremljena s filtrirnimi sistemi, ki vsake dve do tri minute prečistijo ves zrak na letalu, a problematična naj bi bila družinska srečanja v adventu in med božičnimi prazniki.

Moderna bi eksperimentirala z večjimi dozami poživitvenega odmerka
Po trditvah farmacevtskega giganta Moderna naj bi predhodni podatki nakazovali, da polovična doza poživitvenega odmerka poveča nivo protiteles proti omikronu na nivo, primerljiv s polno cepljenimi posamezniki, ki niso prejeli poživitvenega odmerka, medtem ko naj bi večji odmerek poživitvene injekcije učinkoval še bolje.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel (Foto: epa)

Po trditvah Moderne 50-mikrogramski poživitveni odmerek poveča nivo protiteles za 37-krat, medtem ko 100-mikrogramski poživitveni odmerek poveča nivo protitelesc za 83-krat v primerjavi s stopnjo, ki je bila prej zabeležena pri poživitvenem odmerku. Vseeno ostaja neznanka, kako dobro se bodo ti poživitveni odmerki odrezali proti omikronu. Izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel ostaja optimist.

Ivan Šokić