Nemški zunanji minister Maas: Dirke držav, ki bi čim prej dovolile potovanja, lahko vodijo do velikih tveganj!

Foto: epa

Nemški minister za zunanje zadeve Heiko Maas je kritičen do nekaterih evropskih držav, ki želijo ponovno omogočiti mednarodna potovanja. Maas je namreč prepričan, da je še vedno preveč tvegano za vnovično odprtje meja med omenjenimi državami. Ob tem je navedel primer znanega avstrijskega smučišča, ki velja za evropsko žarišče epidemije koronavirusa. Ob tem še opozarja, da ne moremo uničiti tega, kar smo v zadnjih nekaj tednih ustvarili, saj bo sicer potrebno omejitve potovanj precej podaljšati. Te bo vsekakor treba omiliti čimprej, vendar ob hkratnem odgovornem ravnanju. 

“Ne smemo dopustiti, da se to ponovi.” je v svoji izjavi za javnost jasen nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je kritičen do teženj nekaterih evropskih držav, da bi ponovno omogočile meddržavna potovanja. Maas je ob tem prepričan, da je še vedno preveč tvegano za ponovno odprtje meja evropskih držav za turiste, ob tem pa navedel primer avstrijskega smučišča Ischgl, ki velja za eno evropskih žarišč epidemije koronavirusa. Ob tem še opozarja, da ne moremo uničiti tega, kar smo v zadnjih nekaj tednih s trdim delom ustvarili, saj bo sicer potrebno omejitve na področju potovanja precej podaljšati. Omejitve bo vsekakor treba omiliti čimprej, vendar ob hkratnem odgovornem ravnanju, poroča RT.

Po njegovem mnenju ni smiselno tekmovati, katera evropska država bo prva, ki bo odprla državne meje. Že omenjeno avstrijsko smučišče, je namreč marca postalo prav največje žarišče epidemije novega virusa v naši severni sosedi, številni turisti pa so od tam virus raznesli po Evropi. Ob tem je nemški zunanji minister pozval, da bi morale evropske države oblikovati skupne kriterije glede opuščanja omejitev gibanja. Ob tem se strinja, da je slednje potrebno čimprej opustiti, vendar mora biti to izpeljano kar se da odgovorno.

Foto: epa

Italija in Nemčija, kjer je epidemija novega virusa terjala številne smrtne žrtve, sta namreč v tem mesecu pričeli z rahljanjem strogih omejitev, pa tudi Češka je nekoliko sprostila omejitve na področju potovanj v tujino. V soboto pa je italijanski minister za turizem Dario Franceschini naznanil, da bi bili lahko številni italijanski zgodovinski spomeniki in muzeji ponovno dostopni za javnost, in sicer že v začetku maja, seveda ob upoštevanju pravil, ki veljajo za obdobje epidemije. Če tem ne bodo mogli zadostiti pač ne bodo odprti. Obenem je še pristavil, da bo v tem letu Italija izključena iz mednarodnih potovanj.

Virus smo si v Slovenijo prismučali 

“Preveč smo zaupali Evropski uniji, ki se že tretjič v dobrih desetih letih s solidarnostjo ni ravno izkazala. Zato bomo morali v prihodnje postati bolj samozadostni, tudi to je ena od lekcij te epidemije.” meni prof. dr. Dragan Marušič z Univerze na Primorskem glede situacije v Sloveniji ter obenem še navaja, da imamo za državo brez letalskega prevoznika, z visokim odstotkom ruralnega prebivalstva in z nekimi odmaknjenimi podalpskimi dolinami, občutno preveč okužb. “Virus smo si v Slovenijo prismučali”. 

Domen Mezeg