fbpx

Nemško pravosodje deluje – obtožili so 94-letnega nacističnega paznika v Auschwitzu

Foto: iStock

Tožilstvo v nemškem mestu Stuttgart je danes 94-letnega nekdanjega paznika v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau obtožilo sostorilstva pri umoru 13.335 ljudi. Medtem ko se nemško tožilstvo do zadnjega trudi, da bi pred roko pravice pripeljali vse vojne zločince, pa je slovensko povsem odpovedalo, kljub pečatu v obliki več kot 600 množičnih morišč.

Neimenovani moški, ki živi v nemškem Mannheimu, je obtožen podpore delovanju taborišča Auschwitz-Birkenau na ozemlju današnje Poljske. Tam je kot pripadnik nacističnih enot SS med decembrom 1942 in januarjem 1943 deloval kot paznik. V tem obdobju je v taborišče prispelo najmanj 15 vlakov z zaporniki. Glede na obtožnico so jih 13.335 ocenili kot nesposobne za delo. Te so nato umorili v plinskih celicah.

Obtoženi je prek svoje odvetnice sporočil, da ni v celoti poznal okoliščin pobojev, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Deželno sodišče v Mannheimu mora še odločiti, ali mu bodo sploh sodili. Za morebitno sojenje bo pristojno prav to sodišče.

V Auschwitzu je v letih 1940-1945 umrlo več kot milijon ljudi, pretežno Judov. Med umorjenimi so bili tudi Poljaki, Romi, sovjetski vojni ujetniki in homoseksualci. Ob koncu vojne je taborišče smrti Auschwitz-Birkenau osvobodila vojska takratne Sovjetske zveze, poroča STA.

C. Š.