fbpx

Nemško tožilstvo zahteva dosmrtni zapor za udbaša Perkovića in Mustaća

Josip Perković na sodišču (foto: STA)

Nemško državno tožilstvo zahteva doživljenjski zapor za pripadnika nekdanje Udbe Josipa perkovića in Zdravka Mustaća, saj so potrjeni znaki iz obtožnice pri umoru Stjepana Đurekovića. 

V nadaljevanju sojenja Perkoviću in Mustaću v Münchnu, ki so ga spremljale zdravstvene težave obdolžencev, je državni tožilec pojasnil, zakaj se jima za pomoč pri uboju Đurekovića iz leta 1983 sodi šele od leta 2014. Ta je povedal, da sta bila oba nedostopna nemškemu pravosodju, prav tako pa je hrvaška vlada z Lex Perković poskušala preprečiti njuno izročitev.

Tožilec je pojasnil, da v konkretnem primeru ne gre za sojenje skupini ljudem, političnim strankam ali državam in da sodni postopek ni nikakršno nadaljevanje hladne vojne ali poskus obsodbe komunističnega sistema, temveč gre zgolj za ocene tožilstva o krivdi, ki je po njihovem stališču dokazana, poroča HRT.

Grozi jima dosmrtni zapor
Nemški tožilec prav tako vztraja, da sta oba obdolženca sodelovala in ne samo pomagala pri umoru hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića. V primeru sodelovanja nemški kazenski zakonik določa sankcijo dosmrtnega zapora, ki bi ga v primeru obsodbe prestajala v katerem od hrvaških zaporov.

Partija in udba sta sodelovali
Pri branju obtožnice je tožilec Weiss predstavil celotno oceno izvedenih dokazov, med katerimi so najbolj obremenilne trditve o ključu garaže, kjer je bil Đureković ubit, o prepletenosti komunistične partije in države v nekdanji Jugoslaviji ter o sodelovanju varnostnih služb in predstavil strukturo delovanja hrvaške službe za boj proti sovražni emigraciji. Pri tem je s podrobno analizo pojasnil vlogo sveta za zaščito ustavnega reda in vlogo sekretarjev ministra ter vlogo Perkoviča in Mustaća v tej službi.

Tožilec je prav tako opisal delovanje službe državne varnosti v boju proti emigraciji v tujini, vključno z likvidacijami, ki so jih izvajali proti državnim sovražnikom in podal številne dokaze in navedel priče, ki dokazujejo obstoj specialnih akcij pod pristojnostjo te službe. “Med emigranti je obstajal cel niz likvidacij,” je dejal Weiss in dodal, da so bile za njihovo izvedbo pristojne republiške službe.

Komunistične oblasti vedele za vse likvidacije
V nadaljevanju je sodnik Weiland govoril o vključevanju operativnih centrov v posamezno akcijo, o sestankih z agenti v tretjih državah ter o vplivu državnih in partijskih politikov. “Ni bilo večje akcije v tujini, da v to niso bili vključeni najvišji predstavniki oblasti na republiški in zvezni ravni,” je zaključil sodnik.

M. P.