fbpx

Nepojasnjene toksikološke ugotovitve, krvave lise, stanje ure in telefona: Obdukcijski izvidi Matejevega trupla vzbudili nove sume

Pogrešani Matej Periš Foto: zajem zaslona

Strokovnjaki so na podlagi ure na truplu izginulega Mateja Periša in dejstva, da je imel telefon v žepu, ugotovili, da je bil Matej kar dolgo suh, prav tako pa so odkrili krvave sledi na oblačilih in to, da je truplo najdeno brez levega stopala, česar še ne znajo pojasniti. Po poročanju hrvaških medijev so znani rezultati toksikološke raziskave trupla pokojnega 27-letnega Splitčana. Čeprav so bili rezultati pričakovani, ker so se prve novice o narkotikih pojavile takoj po izginotju Mateja Periša na zadnji dan leta 2021, so se kljub temu pojavila določena vprašanja.

Izginotje 27-letnega Splitčana Mateja Periša, ki je v Beogradu izginil v noči na 31. decembra 2021, je bilo dolgo zavito v temo. Po vztrajnih nekaj mesecih iskanja so nato 18. maja v Donavi našli tudi njegovo truplo. Njegova smrt sodeč po vseh predloženih dokazih in izjavah ni bila nasilna, glede na obdukcije in toksikološke rezultate pa so v njegovem telesu, natančneje v krvi in notranjih organih, zaznali visoko koncentracijo amfetamina in alkohola, v vzorcu njegovih las pa manjšo koncentracijo kokaina in benzoilekgonina. Vse to vzbuja razna vprašanja, glede na to, da toksikologi trdijo, da je v laseh možno zaznati določene droge do 90 dni, truplo Periša pa se je pojavilo po 140 dneh.

Maja Sopta, Matejev zadnji stik, je povedala, da so policisti v kombiju odkrili sledi droge “spid”, ki ga je Matej z družbo pripeljal iz Zagreba v Beograd. Mnogi pa so sumili, da se s potenciranjem mamil skriva nekaj veliko večjega ali poskuša nekoga zaščititi. Dejstvo je, da so vse informacije o mamilih v prvi fazi iskanja in preiskave objavile osebe, ki so bile na kakršen koli način povezane s srbsko policijo, zato je bila ta favorizirana detronizacija pogrešanega mladeniča povod za mnoge dvome.

Nenad Periš, Matejev oče je od vsega začetka trdil, da je njegov sin športnik in da drog nikoli ni užival. Hrvaški mediji pišejo, da ni čudno, da se je Nenad Periš z rezultati raziskave o prisotnosti drog sprijaznil, saj naj bi že prej v času preiskave zatrjeval, da srbska policija opravlja odlično delo in jo na vse pretege hvalil, le zato, da bi mu uspelo priti do trupla sina, da bi ga lahko dostojno pokopal. Nekateri namreč mislijo, da je srbska policija že od začetka vedela, da Matej ni živ, saj naj bi tudi napovedali iskanje “trupla” in ne iskanje “osebe”, z znanimi toksikološkimi rezultati pa naj bi bil krog sklenjen in zadeva zaključena. Hrvaški Imperijal je na Nenada Periša naslovil nekaj vprašanj, vendar odgovora še niso prejeli.

Tanja Brkić