Na stavki tudi grožnje s smrtjo generalnemu direktorju RTVS – ZNP: Od policije pričakujemo ukrepanje!

Datum:

Na ponedeljkovem shodu dela novinarjev RTV Slovenija pred Državnim zborom RS je bilo med drugim mogoče videti transparent, ki je posredno pozival k obešanju generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Grah Whatmougha.  V Združenju novinarjev in publicistov so v svojem odzivu poudarili, da ostro obsojajo grožnje s smrtjo generalnemu direktorju RTV Slovenija.

“Novinarji RTV Slovenija imajo pravico izraziti svoje nestrinjanje z vodenjem RTV Slovenija, nikakor pa na takšne shode ne sodijo transparenti, ki pozivajo k nasilju in ubojem,” poudarjajo pri Združenju novinarjev in publicistov in dodajajo, da od odgovornih na policiji in tožilstvu pričakujejo, da bodo zoper odgovorne ukrepali, od stavkajočih novinarjev na RTV Slovenija pa, da se bodo od takšnih dejanj jasno distancirali.

V združenju so sicer še naprej mnenja, da je stavka na RTV Slovenija predvsem politično motivirana in služi predvsem kot podpora novi vladi Roberta Goloba, da predčasno zamenja vodstvo RTV Slovenija in na njegovo mesto nastavi njej všečne in lojalne ljudi. “Vodstvo RTV Slovenija ima tako zakonsko kot legitimno pravico, da na RTV Slovenija izpelje nekatere spremembe, na katere smo tudi v ZNP v zadnjih letih opozarjali, da so nujno potrebne,” še dodajajo v svojem odzivu.

Foto: STA

Za višje plače se borijo le sekundarno
V omenjeni zadevi gre nedvomno za edinstveno stavko v zgodovini evropskih javnih radiotelevizij, zaposleni se namreč za višje plače borijo le sekundarno. Glavni zahtevi namreč predstavljata sprememba uredniške politike in zahteva po kadrovskih zamenjavah, kar pa nikakor ni v pristojnosti tam zaposlenih novinarjev. Več kot očitno pozabljajo, da ima javni zavod RTV Slovenija natančna pravila, kako se določa programska vsebina.

Foto: STA

Generalni direktor RTVS je v izjavi za javnost pred dnevi pojasnil, da je vodstvo v veliki meri naslovilo stavkovne razmere, tako da je pripravljeno zaposliti nove novinarje v informativnem programu in celo ustanoviti strokovno komisijo, ki bi preiskala domnevne posege v novinarsko avtonomijo. Na včerajšnji seji Odbora za kulturo pa je glede navedb novinarjev in stavkovnih zahtev brez dlake na jeziku obelodanil, da v resnici gre zgolj zato, da bi dobro plačani novinarji zamenjali njega, predsednika programskega sveta in odgovorno urednico informativnega programa na TV Slovenija, mnogo manj pa jih zanimajo najnižje plače in rešitve za kadrovsko stisko tudi v informativnem programu TV Slovenija.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

"Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov...