fbpx

[Foto in video] Nevarna država z jedrskimi bombami in milijoni vojakov

Foto: epa

Severna Koreja v zadnjem času razburja mednarodno javnost s svojimi preizkusi vodikove bombe, za kar je požela številne kritike. Ta zaprta država na proračun vojske nakaže najmanj 5 milijard dolarjev letno, zraven smrtonosnega orožja imajo še milijone vojakov – Korejsko ljudsko armado. 

Severnokorejska vojska, ki v stalni pripravljenosti sicer šteje več kot milijon aktivnih pripadnikov, lahko takoj vpokliče še dodatnih 8 milijonov aktivnih rezervistov. Vojska je oborožena s starimi kosi orožja še iz obdobja Sovjetske zveze, a je staro orožje še vedno smrtonosno.

Zraven vojaških parad v Pjongjangu je severnokorejska vojska znana po izjemnem urjenju svojih vojakov. Pripravljajo jih na ekstremne razmere, nečloveško moč in vzdržljivost – skorajda neuničljivost.

Letalske sile Severne Koreje bi v boju s svojimi sosedi popolnoma pogorele
Severnokorejske zračne sile imajo nekaj na pol modernih letal. Primer takega letala je MiG-29, ki je bil narejen v letih razpada Sovjetske zveze. Večina severnokorejskih letal pa je bistveno starejših, nekatera med njimi so celo stari dvokrilci s propelerji. Če bi šla Severna Koreja v vojno s svojo južno sosedo, bi v zraku odločno izgubila.

Če s čim, so Severnokorejci dobro založeni z raketami
Severna Koreja se že dolgo ponaša s svojim jedrskim programom in z raketami dolgega dosega. Na voljo pa ima tudi rakete krajšega dosega. Rakete Hwasong bi lahko zadele Japonsko.

Foto: epa

Foto: epa

Severna Koreja se lahko pohvali tudi z raketnimi vozili, ki lahko naenkrat izstrelijo več raket, z njimi pa bi lahko obstreljevali južnokorejsko prestolnico Seul.

Foto: epa

Foto: epa

Stari tanki in topništvo so še vedno v kondiciji za bojevanje
Eno izmed najbolj grozečih orožij v severnokorejskem arzenalu predstavljajo stotine 170-milimetrskih topov Koksan, s katerimi bi lahko kadarkoli obstreljevali Južno Korejo, poroča Bussines Insider. Severna Koreja ima nameščenih še nekaj večjih statičnih topov, s katerimi naj bi obstreljevali otoke Južne Koreje.

Foto: epa

Foto: epa

Severna Koreja ima tudi kar nekaj oklepnih vozil. Po večini so to kopije sovjetskih ali kitajskih modelov, imajo pa tudi nekaj tankov Pokpung-ho. Čeprav so bili ti tanki razviti pred več kot dvajsetimi leti, trenutno predstavljajo najmodernejše oklepno orožje Severne Koreje.

Foto: epa

Foto: epa

Podmornice in ogromno število vojakov
Mornarica Severne Koreje je – tako kot ostali redovi vojske – sestavljena iz zastarelih plovil. Najnevarnejše v pomorskem arzenalu so male podmornice, ki so v preteklosti že potopile nekaj južnokorejskih plovil. Drugače pa večino mornarice sestavljajo majhna izvidniška plovila.

Foto: epa

Foto: epa

Severnokorejska pehota je glede na zmogljivosti države ogromna. Ob vpoklicu redne vojske in rezerve lahko Severna Koreja na bojišče pošlje več kot 8 milijonov vojakov. Oboroženi so z večinoma zastarelim avtomatskim orožjem iz obdobja Sovjetske zveze.

A. R.