fbpx

Neverjetno, kot bi se drugič rodila: izgubljena 14-letnica kar šest dni preživela v neprijazni sibirski tajgi

Foto: Twitter

Na stotine reševalcev in prostovoljcev na tleh in v zraku je vztrajalo z namenom, da bi v gostem sibirskem gozdu našli 14-letno deklico, ki se je izgubila med nabiranjem gozdnih jagod. Kljub temu, da je bilo iz dneva v dan manj upanja, da bodo našli deklico živo, pa se jim je šesti dan množičnega iskanja le nasmehnila sreča. 

Yano Tomachevo so v nedeljo našli živo v gozdovih ruske regije Krasnoyarsk, po tem ko je šest dni obupano tavala po gozdovih. V reševalno akcijo, ki je trajala skoraj teden dni, je bilo vključenih več kot 230 policistov, pripadnikov ruske nacionalne garde, vojske in prostovoljcev, ki so vneto prečesavali bujno gozdno rastlinje.

Foto: YouTube

Pri iskanju so si pomagali tudi z droni in giroplanom
Med akcijo so pregledali na stotine kvadratnih kilometrov gosto posejane tajge, s pomočjo 17 vozil pa je bilo pregledano tudi ozemlje v bližini rek in cest. Poleg tega so si pri iskanju pomagali še s helikopterjem, droni in giroplanom. Yano, ki je zdaj na varnem, so našli izredno izčrpano, zato so jo po navedbah lokalnih medijev kmalu premestili v bolnišnico v Krasnoyarsku.

Foto: YouTube

Izgubila se je po tem, ko so se med nabiranjem razkropile
Štirinajstletnica je izginila v ponedeljek, po tem ko se je z materjo in starejšimi sestrami odpravila nabirati jagode. Med nabiranjem so se razkropile v različne smeri z namenom, da bi nabrale čim več jagod. Proti večeru je postala družina zaskrbljena, saj se najmlajša hčerka še vedno ni vrnila iz gozda, zato so o njenem izginotju obvestili pristojne službe. Reševalne službe so se ob obvestilu nemudoma angažirale in javnost obvestile o tem, da se je deklica izgubila v odmaknjenem predelu vasi Chindat.

Vodja prostovoljcev, ki so pomagali pri iskanju, je izpostavila, da več kot je ljudi vključenih v reševalno akcijo, več je možnosti, da se izgubljeno osebo najde. “Trava je tako visoka, da je skoraj nemogoče videti osebo iz zraka. V primeru, da bi ta ležala le dva metra od vas, je ne bi mogli opaziti,” je še povedala. Iskanje pogrešane deklice je dva dni oteževal tudi dež, saj je brisal sledi, ki bi reševalnim psom omogočili njeno lociranje.

Foto: iStock

Štirinajstletnica ni dovolj dobro poznala gozdov
Yana po navedbah Russia Today ni dovolj dobro poznala gozdov, kjer je nabirala jagode, saj ji je mati pokazala le nekaj glavnih poti, zato ni prav nič čudno, da se je zgubila. Kakorkoli, na koncu so deklico našli živo in prav nabrane jagode so bile po navedbah tiste, ki so ji pomagale pri preživetju. Dejstvo je tudi, da je deklico spremljala velika sreča, saj je na tem območju veliko medvedov, ki bi jo lahko napadli.

Foto: iStock

N. Ž.