fbpx

Neverjetno: S pomočjo onesnažene vode iz močvirja in trave v gozdu izgubljeni 4-letni deček preživel kar štiri dni

Foto: iStock/YouTube

Vse od 10. junija dalje je Rusijo pretresala nacionalna drama v živo, v katero je bil vpleten 4-letni deček s pepelnatimi lasmi Dima Peskov, ki se je izgubil med družinskim piknikom zunaj mesta Ekaterinburg. V reševalni operaciji, ki je vključevala kar 2.000 ljudi, so na srečo našli dečka živega, je pa kazal hude simptome dehidracije in njegovo telo je bilo prekrito s kar 20 piki klopov. 

“Dima je bil ob najdbi podhlajen in premočen, vsa njegova obleka pa je bila odtrgana. Po celotnem telesu so bili vidni sledovi ugrizov klopov in pikov komarjev,” je za Komsomolskaya pravda povedal vojak Pavel Karpenko, ki se je prostovoljno javil za pomoč pri iskanju dečka. Dodal je, da je deček po najdbi razkril, da si je lakoto blažil s pomočjo prehranjevanja s travo, žejo pa gasil z umazano vodo iz močvirja.

Dimov oče Andrey je povedal, da je med kampiranjem sina, ki ga opisujejo kot introvertiranega otroka, odpeljal s seboj sekati drva, in dodal, da se je ta kmalu pričel dolgočasiti, zato mu je naročil, naj se odpravi nazaj do svoje matere, ki je bila približno 50 metrov stran. “Bil sem neumen, saj nisem niti pomislil, da lahko zaide s poti.”

Foto: iStock

Po najdbi sta starša morala opraviti test z detektorjem laži
Takoj ko sta starša Dime pristojne organe obvestila o izginotju sina, sta prešla pod neposredni nadzor policije in medijev, ki so se spraševali glede njunih motivov in starševskih sposobnosti, policija pa je od njiju zahtevala, da opravita test z detektorjem laži z namenom izključitve njune vpletenosti v sinovo izginotje.

Kljub temu da so jutro po izginotju blizu šotora našli sledove stopinj majhnega Dime, potapljači in operaterji drona štiriletnika niso uspeli najti. Ker so na območju, kjer je Dima izginil, našli sledove medveda in losa, pa jih je začelo zelo skrbeti, ali je deček sploh preživel.

Foto: YouTube

Dečka je rešila slutnja vodje iskalne skupine
Skupina ribičev je v ponedeljek reševalcem povedala, da so videli dečka, ki se ujema z opisom Dime, tavajočega v nasprotni smeri od šotora, kar je zopet vzpodbudilo nekaj upanja za njegovo izsleditev, a je tistega dne izbruhnila huda nevihta, ki je zaustavila iskalno akcijo.

Slutnja Sergeya Shirokobokova, vodje lokalne prostovoljne skupine za iskanje in reševanje Sokol, je bila tista, ki je odločilno pomagala pri najdbi dečka, saj je ta pravilno predvideval, da je deček zašel proti jugu, torej v smeri močvirja, čeprav so lokalni čuvaji dejali, da je to zelo malo verjetno, ker naj bi se otrok močvirju izognil v strahu, da ne bi tam obtičal. Vsi reševalni napori so se zato zato zaman usmerili proti vzhodu od šotora, dokler reševalci niso podrobno prečesali terena v velikosti 200 kvadratnih metrov.

Foto: YouTube

V sredo je Shirokobokov oblikoval majhno reševalno skupino, del katere je bil tudi Karpenko, ki se je usmerila proti jugu. V eni uri so našli prvo pomembno najdbo, in sicer odtis majhnih čevljev. “Približal sem se drevesni korenini padlega drevesa,” je povedal Karpenko in dodal, da je v neposredni bližini kmalu ugledal ležečega dečka, ki so ga s pomočjo nosil odnesli na varno.

Foto: YouTube

Novica o tem, da so dečka našli, se je razširila hitro, vidno izmučeni fant pa je bil nato z reševalnim vozilom odpeljan na zdravljenje v bolnišnico v bližnjem mestu Asbest. Ob tem, da deček še ni povsem prestal fizične preizkušnje, obstaja tudi velika verjetnost za nastanek psihološke travme.

“Stanje Dime je bilo ob prihodu v bolnišnico resno,” je povedal Igor Bragin, vodja otroške bolnišnice v Asbestu. “Deček je dehidriran, opečen od sonca in trpi zaradi podhladitve.” Prav tako ima sledove 20 ugrizov klopov, najdeni insekti pa so bili po navedbah Russia Today poslani v laboratorij, v katerem bodo na podlagi analize poskušali ugotoviti, ali ti prenašajo encefalitis. Deček je že prejel protitelesa, je pa po besedah zdravstvenega osebja težko z gotovostjo trditi, kako se bo situacija glede zdravljenja razvila, saj obstaja tudi sum, da je izgubljeni in najdeni fant zbolel tudi za pljučnico.

N. Ž.