fbpx

Neverjetno: Migrant, ki je z bratom posilil dve ženski, bo sedaj prejel odškodnino!?

Foto: iStock

Iz Švedske prihajajo bizarne novice. Sirski migrant bo namreč zaradi sodne zmote dobil kar 840 tisoč švedskih kron (70 tisoč funtov/96 tisoč dolarjev/82 tisoč evrov) visoko odškodnino potem, ko ga je sodišče pomotoma obsodilo kot odraslo osebo zaradi ugrabitve in posilstva dveh nič hudega slutečih žensk.

Sirec, ki naj bi bil sedaj star 18 let, je bil spomladi leta 2017 sprva sojen skupaj z bratom in spoznan za krivega za ugrabitev in posilstvo dveh žensk v mestu Malmo. Obsojen je bil na podlagi več točk obtožnice, med drugim storitve posilstva, izsiljevanja in tatvine.

Bila sta kruta
Prvo žensko, ki sta jo Sirca posilila, je bila pred tem ugrabljena in nato zadavljena, druga žrtev je bila ugrabljena nekaj tednov kasneje in skrita v klet, kjer je bila deležna pretepanja,  posilstva ter groženj s pištolo, poroča Expressen.

Oba Sirca sta bila sprva obsojena na samo tri leta in tri mesece zapora, vendar se je mlajši od bratov pritožil tudi na to. Presenetljivo je, da je okrožno sodišče nato dejansko povečalo njegovo kazen, čeprav le na štiri leta in pol. Kakorkoli, zdrava pamet ni dolgo obveljala, saj se je posiljevalec pritožil.

Medtem ko sta oba nižja sodišča menila, da je bil v času zločina mlajši brat starejši od 18 let in so mu sodili kot odraslim, je vrhovno sodišče Švedske pozneje odločilo, da je bil v času posilstev star 16 let. Sirec je na Švedsko prišel kot prosilec za azil in je leta 2017 opravil zdravniški pregled, da bi ugotovili njegovo starost. Migranti so predložili rojstne liste iz Sirije, ki kažejo, da je bil mlajši posiljevalec mladoleten, vendar temu podatku sodišča niso namenila velike dokazne vrednosti. Sedaj naj bi Sirec od vlade prejel odškodnino, generalni državni tožilec pa se je strinjal, da naj bila tudi njegova kratka kazen prestroga.

Po poročilu univerze Lund, objavljeno v začetku tega leta, ima večina obsojenih posiljevalcev na Švedskem migrantsko ozadje, 47,8 odstotka posiljevalcev pa se je rodilo v tujini, večinoma v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu ali v Podsaharski Afriki.

Sara Kovač