fbpx

Neverjetno, toda resnično: Facebookov nadzorni odbor cenzorjev poln Sorosevih plačancev!

George Soros financira pretežni del članov Faceboookovega odbora za cenzuro (foto: Facebook, EPA)

Od 18 članov nadzornega sveta za cenzuro pri Facebooku je zgolj eden Republikanec. Ostali so vsi po vrsti z Georgom Sorosem povezani profesorji, vodje aktivističnih gibanj, skrajno levih nevladnih organizacij, zagovorniki šeriatskega prava ali kar odkriti sovražniki krščanstva. Pri Facebooku pa vztrajajo, da ne diskriminirajo politične desnice.

Facebook je maja 2020 oblikoval poseben nadzorni odbor katerega naloga je presojati katera vsebina objavljena na socialnem omrežju mora biti izbrisana. Gre torej za Facebookov odbor cenzorjev.

Večino, kar 17 od 18 imenovanih cenzorjev je sovražno nastrojenih do ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Med njimi je najti vrsto plačancev judovskega milijarderja Georga Sorosa. Prevladujejo kulturmarksisti, LGBT zagovorniki, feministke, podporniki priseljevanja migrantov, zagovorniki šeriatskega prava ter do kristjano svoražno nastrojeni sodniki.

Sorosove lovke v Facebooku
Med nadzorniki je najti aktiviste, ki so Trumpa primerjali z nacionalsocialističnim voditeljem Adolfom Hitlerjev in pozdravljali zahteve po ukinitvi Trumpovega Twitter računa.

Po pisanju The National Pulse so nalogo spornega odbora pri Facebooku opisali kot “presojanje o najtežjih in najpomembnejših odločitvah o vsebini.”

Profesor prava na Harvardu Noah Feldman, ki je bil del procesa poziva k odpoklicu predsednika Trumpa je še leta 2018 vztrajal, da Zahod “potrebuje šeriat in islam”. Asare-Kyei je odvetnica za človekove pravice in feministka z osnovo v kritični teoriji rase, ki upravlja portfelje programov Equality, Justice and Human Rights, katere financira Soros.

Leglo levičarskih ekstremistov
Nighat Dad je še ena Soroseva lovka. Ustanoviteljica fundacije Digital Rights, ki naj bi se borila za internet “kjer ljudje še posebej ženske lahko udejanjijo svojo pravico do izražanje, ne da bi bile ogrožene” in se ponaša s feministično revijo za “ženske” in nebinarne novinarje in pisce.

Andras Sajó profesor na Sorosevi Srednjeevropsi univerzi. Pred tem je med leti 2001 in 2007 bil del izvršnega odbora Sorosove Open Society Justice iniciative. Kot sodnik na sodišču EU za človekove pravice pa se je izkazal, s prepovedjo razpel v italijanskih javnih šolah.

Podpredsednik Centra za pravo in raziskavo politike Sudhir Krishnaswamy je ravno tako na seznamu organizacij, ki jim Soroseva organizacija Open Society nameni na stotine tisoče dolarjev.

To nikakor ni konec seznama. Tu so še profesor Ronaldo Lemos, profesor Nicolas Suzor, ki je Trumpa primerjal s Hitlerjem, dobitnica Nobelove nagrade za mir Tawakkol Karman, ki je Trumpa označila za rasista, judovska bisekusalna profesorica Pamela Karlan, ki sovraži belce.

Dekanja pravne fakultete Catalina Botero-Marino, ki se navdušuje nad ukinitvijo Trumpovega Twitter računa, Direktorica Human Rights Watch, ki jo financira Soros Maina Kiai, ki Trumpa opisuje kot “kraljevi dragulj skrajno desnih, fašističnih, ksenofobnih desničarskih skupin, ki obstajajo.”

En “konservativec”
Direktorica organizacije Internet brez meja Julie Owono poleg tega, da ne prenese Trumpa in vztraja, da bi bila raje del “pretencioznih elit” kot pa “populistka” želi iz Francije narediti multikulturno državo in je sovražno nastrojena do zmage desnice na volitvah. Nekdanji Guardianov glavni urednik Alan Rusbridger je del izvršnega odbora Komiteja za zaščito novinarjev, kateremu je Soros leta 2018 namenil 750 tisoč dolarjev. Profesor Jamal Greene se ponaša s tem, da svoje otroke, ko so poredni označi za “Trumpe”, v preteklosti pa je delal za senatorko in spodletelo predsedniško kandidatko Kamalo Harris.

Edini “desni” član Facebookovega odbora za cenzuro naj bi bil profesor prava na Stanfordu Michael McConnel. Ljubljenec tako imenovanega “establišmenta”, je bil eden od kandidatov, ki se jih je omenjalo za potencialnega vrhovnega sodnika, če bi na predsedniških volitvah proti Barracku Obami zmagal kateri od dveh gorečih Trumpovih nasprotnikov Mitt Romney ali John McCain.

Ivan Šokić