fbpx

Neverjetno! ZDA talibanom izročile seznam svojih sodelavcev in Američanov v državi!?

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Politico je razkril, da so ameriški funkcionarji talibanom priskrbeli seznam imen Afganistancev, ki so sodelovali z Američani, in Američanov, ki so še vedno v državi in bi jo radi zapustili.

Američani so nedolgo po padcu Kabula in prihodu talibanov na oblast v Afganistanu džihadistom izročili seznam imen ljudi, ki so jih želele ZDA evakuirati. “Ta imena so vključevala Afganistance, ki so sodelovali z ZDA med 20 let trajajočo vojno in so zaprosili za posebne priseljenske vize v Ameriko. Na seznamu so bili tudi ameriški državljani, dvojni državljani in ljudje s prijavljenim bivališčem,” poroča Politico.

Razkritje je v svetu vzbudilo ogromno zgražanja. Javnost je prepričana, da so Američani z izročitvijo poimenskega seznama ameriških sodelavcev mnogim na seznamu ogrozili življenje. “V bistvu so vse te Afganistance dali na seznam za odstrel,” je bil kritičen eden od ameriških funkcionarjev, ki je zaradi občutljivosti tematike želel ostati anonimen. “Je grozno, šokantno in počutiš se umazanega.”

Američani naj bi s tem po trditvah kongresnih funkcionarjev želeli “pospešiti evakuacijo več deset tisočev Afganistancev, potem ko je v prestolnici zaradi talibanskega prevzema oblasti v državi zavladal kaos”. Seznam za odstrel je medtem že obrodil prve sadove. Talibani so v preteklih dneh že začeli morijo Afganistancev, ki so v zadnjih 20 letih kolaborirali z ZDA ali ostalimi državami koalicijskih sil. Američane takšno ravnanje jezi, a so nemočni, da bi karkoli spremenili. Sami so namreč predali varovanje zunaj kabulskega letališča.

Člani administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna so  še prejšnji teden zagovarjali tesno sodelovanje s talibani in trdili, da je to najboljši način kako zagotoviti varnost za Američane v državi, Afganistance, ki so z njimi sodelovali in preprečiti vojaški spopad med džihadisti in ameriškimi oboroženimi silami na letališču. Talibani so iskanje ljudi na seznamu, ki so jim ga predali Američani vzeli zelo resno. V sistematičnih preiskavah so iskali ljudi, ki so služili kot interpreti Američanom, da bi jim priskrbeli enosmerno vozovnico. A ne v Ameriko, temveč onostranstvo.

Klici po odpoklicu Bidna

Predsednik Biden na novinarski konferenci v četrtek, 26. avgusta 2021, ni zanikal izročitve seznama z imeni talibanom. V Ameriki je med republikanci zaradi tega že slišati pozive k odpoklicu Bidna s predsedniškega položaja. Izpostavljajo, da so demokrati želeli spodnesti predsednika Donalda Trumpa zaradi nedolžnega telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom, medtem pa Bidnova administracija predaja sezname z imeni Američanov v roke teroristov in so vsi tiho.

Ivan Šokić