fbpx

New York: 26-letni musliman zagrozil, da bo zapustil Ameriko in se vrnil z vojsko – “Islam prihaja!”

Slika je simbolična - pripadnik Islamske države. Foto: epa

Musliman, ki se je že večkrat želel pridružiti skrajnežem Islamske države v Siriji, a mu to doslej ni uspelo niti preko Turčije niti preko Jordanije, je policistom ob aretaciji zagrozil, da se bo v Ameriko vrnil z vojsko islamskih borcev. Njegov odvetnik Mildred Whalen pa vztraja: “Ukvarjali se bomo z njegovo družino, v upanju, da sodišče in vlada spoznata, da je tisto, kar potrebuje, svetovanje in pomoč, ne pa zapor.” Zgodb, ko džihadisti potrebujejo svetovanje zaradi nekakšne “duševne bolezni”, je vse več. Se vam ne zdi?

Elvis Redzepagic, 26-letnik iz New Yorka, se je resno odpravil na Bližnji vzhod, da bi se pridružil Islamski državi, so razkrili tožilci. Elvis ima sicer ameriško državljanstvo, vendar pa se bolj počuti kot pripadnik Islamske države. Policiji je tudi priznal, da se je čim bolj želel približati sirski meji, da bi se pridružil skupini skrajnežev, pripravljen pa se je bil tudi žrtvovati za džihad.

Elektronska sporočila ga povezujejo z džihadisti
Ob prijetju 2. februarja je Redzepagic policiji povedal: “Jaz bom zapustil to državo in se bom vrnil z vojsko. Islam prihaja!” Sicer je Redzepagicu v preteklosti že uspelo priti do Jordanije, vendar pa so ga tam oblasti ustavile, ko je želel nezakonito prečkati mejo s Sirijo. Takrat je priznal, da je bilo to potovanje poskus, da se nauči arabščine, to pa je ponavljal tudi ob tokratni aretaciji. Policisti so sicer odkrili kar nekaj elektronskih dokazov, ki Redzepagica povezujejo z džihadisti.

V preteklosti je Redzepagic prispel tudi v Turčijo, kjer so ga prav tako aretirali, ko je poskušal vstopiti v Sirijo. Ob prijetju so ga vrnili nazaj v ZDA.

Hvalisal se je, da je pametnejši od CIE
Jihad Watch navaja, da je oktobra 2015 poslal sporočilo prek Facebooka: “Odkar sem se vrnil iz Turčije, da bi postal džihadist in se pridružil organizaciji Jabhat al Nusra, me nadleguje CIA. To je nadležno, ampak sem bolj pameten kot oni.”

“Potrebuje svetovanje, ne pa zapor”
Redzepagica obtožnica bremeni tudi gmotnega podpiranja teroristične organizacije. Njegov odvetnik Mildred Whalen pa vztraja: “Ukvarjali se bomo z njegovo družino, v upanju, da sodišče in vlada spoznata, da je tisto, kar potrebuje, svetovanje in pomoč, ne pa zapor.”

Marjanca Scheicher