fbpx

Nezakoniti migrant, obsojen poskusa posilstva, dobil 31.500 EUR odškodnine, ker je bil v zaporu predolgo – to je 24.000 EUR več kot njegova žrtev!

slika je simbolična. Foto: epa

Nezakoniti migrant, ki je bil v Veliki Britaniji obsojen zaradi poskusa posilstva, je dobil 31.500 evrov nadomestila, ker je bil v zaporu predolgo. To je kar 24 tisoč evrov več, kot je dobila njegova žrtev!

Bashdar Abdulla Qarani je prišel nezakonito v Veliko Britanijo leta 2005, v tem času pa ga je večkrat obravnavala tudi policija, na primer zaradi nezakonite nošnje hladnega orožja, kraje, nadlegovanja in groženj. Kljub temu mu je bilo dovoljeno, da ostane v državi, vendar pa je bil leta 2012 obtožen poskusa posilstva v Južnem Walesu, s čimer si je prislužil štiri leta zapora.

Želijo ga izgnati v domovino, a ni dokazov, od kod sploh prihaja
Kurd, ki je v Veliko Britanijo prispel brez kakršnih koli uradnih identifikacijskih dokumentov, je v zaporu preživel dve leti, preden mu je bilo dovoljeno zapustiti zapor, vendar pa so ga zaprli ponovno in mu na takšen način preprečili, da bi pobegnil iz države, saj je moral svojo kazen odslužiti do konca. Daily Mail poroča, da zato, ker mu oblasti niso mogle dokazati njegovega državljanstva, ga tudi niso mogli vrniti v domovino. Namestnik na višjem sodišču, sodnik Mott, pa je priznal, da ima spolni prestopnik zgodovino pobegov, vendar je kljub temu odločil, da je bil nezakonito pridržan 11 mesecev pred njegovo izpustitvijo lanskega decembra. Prav tako mu je dodelil 31.500 evrov odškodnine, še vedno pa ga želijo izgnati nazaj v rodno državo – a ko bi le vedeli, katera je to.

Neravnovesje med pravicami storilcev kaznivih dejanj in žrtvami
Sicer pa omenjeni medij piše, da ni znano, ali je ženska, ki jo je nameraval 36-letni Bashdar Abdulla Qarani posiliti, sploh prejela kakšno odškodnino. Navajajo, da njeno ime ostaja neznanka, saj ne sme biti imenovana iz “pravnih razlogov”. Toda britanski mediji še navajajo, da bi bila kot poškodovana upravičena zgolj do okrog 7.500 evrov nadomestila. Dobrodelna organizacija Voice4Victims pa se ob tem zgraža, da je popolno neravnovesje med pravicami storilcev kaznivih dejanj in žrtvami, saj bo v tem primeru storilec dobil kar 24 tisoč evrov več kot žrtev! Ministrstvo za notranje zadeve na to arogantno odgovarja, da ne komentirajo posameznih primerov.

Marjanca Scheicher