fbpx

Nigerijska “študenta” oziroma prevaranta! Na Hrvaško pod pretvezo – zaradi “turnirja”, a brez loparjev in znanja o namiznem tenisu! Eden od prijateljev po tekmi že zaprosil za azil?!

Nigerijska študenta Eboh Kenneth Chinedu in Abia Uchenna Alexandro (Foto: YouTube)

Potem ko so v javnost prišle trditve dveh nigerijskih študentov, ki naj bi ju hrvaški policisti sredi novembra spodili v Bosno in Hercegovino, je njune trditve raziskala tudi hrvaška policija. Omenjena študenta bi se morala po turnirju vrniti v Nigerijo, a sta od petih Nigerijcev to storila le dva. Preostali trije so se namenili v Zagreb, kjer je eden zaprosil za azil, preostala dva pa sta končala v BiH.

Nigerijska študenta Eboh Kenneth Chinedu in Abia Uchenna Alexandro sta nedavno dvignila veliko prahu s trditvami, da ju je hrvaška policija sredi Zagreba prijela in odpeljala do meje z Bosno in Hercegovino, kjer sta se bila primorana pridružiti skupini ilegalnih migrantov, ki naj bi jih Hrvaška vračala nazaj.

Hrvaška policija je po pisanju Dnevnika primer raziskala, ugotovitve pa ne govorijo v prid Nigerijcema. Namreč, na tekmovanje v namiznem tenisu, ki se je odvijalo novembra 2019 v Pulju, je odpotovalo pet Nigerijcev.

Na turnir brez opreme
Na turnir so prišli brez potrebne športne opreme in izgubili vse tekme. Po trditvah prič je šlo za igralce, ki naj bi prvič v življenju sploh igrali namizni tenis.

Po koncu turnirja sta se dva Nigerijca vrnila nazaj v domovino, preostali trije pa so se napotili v Zagreb. Eden od treh Nigerijcev je kar dvakrat skušal prečkati mejo in vstopiti v Slovenijo, a so ga zavrnili, saj ni imel vizuma. Nigerijec je nato odšel na policijsko postajo v Zagrebu in prijavil izgubljeni potni list.

https://twitter.com/OkultisDr/status/1202318091134406656

“Izdali so mu odločbo o izgonu iz EU, a je le nekaj dni kasneje prišel na isto postajo in zaprosil za azil,” je povedal načelnik uprave za mejo Zoran Ničeno.

Pravljice o zlobnih policajih in nigerijskih princih

Tu se zgodba vrne do preostalih dveh že omenjenih Nigerijcev, Chineduja in Alexandra. Po podatkih hrvaške policije se je dvojica odjavila iz hostla ter prevzela potna lista.

Chinedu in Alexandro trdita, da so ju ponoči pograbili hrvaški policisti, odpeljali do meje z BiH in ju nagnali čez skupaj z drugimi ilegalnimi migranti. Taka trditev bi pomenila, da sta študenta še vedno imela pri sebi potna lista, ki pa ju je hrvaška policija ignorirala.

A ni bilo tako. To je potrdila tudi bosenska policija, kjer so povedali, da je potna lista nigerijskih študentov, s pomočjo katerih so ju identificirali, v BiH poslal njun prijatelj iz Zagreba. Ugibamo lahko, da gre za istega prijatelja, ki prebiva v azilnem domu Porin v Zagrebu.

Želita azil na Hrvaškem

V BiH so Chineduju in Alexandru ponudili vrnitev v Nigerijo, a sta to oba zavrnila, saj naj bi želela nazaj na Hrvaško, kjer si želita zaprositi za azil.

Zaenkrat ni znano, kako sta Nigerijca prišla v BiH, hrvaški organi pregona raziskujejo možnost, da sta bila v stiku s tihotapci. “Imamo nekatere sledi,” je bil Ničeno skop z informacijami.

Ivan Šokić