fbpx

Nigerijska migranta na Hrvaškem zakuhala pravo afero

Nigerijska študenta Eboh Kenneth Chinedu in Abia Uchenna Alexandro (Foto: YouTube)

Zgodba dveh nigerijskih študentov Abie Uchenna Alexandra in Eboha Kennetha Chinedua, da so ju hrvaški policisti izgnali iz Hrvaške v BIH in jima celo grozili z orožjem, je izzvala veliko ogorčenih reakcij, zato je na trditve reagiralo hrvaško ministrstvo za notranje zadeve, ki trditve obeh Nigerijcev zanika. Oba namreč trdita, da je hrvaška policija ravnala v duhu rasizma in ju izgnala na podlagi barve kože.

Iz samega sporočila ministrstva sicer ni razvidno, zakaj sta se študenta znašla v BiH. Navedeno je sicer, da sta bivala v enem od zagrebških hostlov, kjer sta tudi plačala račun, nato pa odšla v neznano smer. Ob tem ministrstvo tudi zanika, da so jima osebni dokumenti ostali v hostlu in da ju je policija nasilno izgnala z ozemlja Hrvaške. Pobrali naj bi jima celo mobilne telefone.

Migranti pogosto zlorabljajo športne dogodke
Zanimivo je tudi, da naj bi šlo v tem primeru za skupino petih študentov iz Nigerije, eden od njih pa je skušal iz Hrvaške priti v Slovenijo preko mejnega prehoda, vendar mu je potekel vizum za vstop v schengensko območje, zaradi česar so ga mejni organi zavrnili. Nigerijec je nato prijavil, da so njegovi osebni dokumenti izgubljeni.

Ministrstvo za notranje zadeve RH je sicer pojasnilo, da državljani tretjih držav večkrat zlorabljajo tudi športne dogodke na območju EU za to, da v Evropi tudi ostanejo – seveda nelegalno. Podobno je tudi z vizumi za študente iz neevropskih držav. Glede na poročanje hrvaških medijev lahko sklepamo, da gre za še eno zgodbo, ki jih migranti očitno po navodilih prodajajo medijem.

Demokracija