fbpx

Nihče v resnici ni nasedel zgodbi o “denacifikaciji” Ukrajine, zato ima Kremelj novo floskulo – “desatanizacijo”

Pravsolavni duhovniki opravljajo obred krsta kar na frontah. (Foto: Twitter)

25. oktobra je Rusija po epskem neuspehu z odkrito nesmiselno “umazano bombo”, ki naj bi jo ustvarila Ukrajina, zagnala novo, še absurdnejšo propagandno kampanjo proti Ukrajini in Zahodu. Po novem zdaj edini cilj ni le denacifikacija, ampak celo “desatanizacija” v Ukrajini. Nova zgodba, ki jo javnosti želi prodati Rusija, zveni precej absurdno, zaradi nje pa bi marsikdo pomislil, da je Moskva popolnoma izgubila zdrav razum.

Aleksej Pavlov, pomočnik sekretarja RF Varnostni svet je za tuje medije izjavil, da na ozemlju deluje “na stotine destruktivnih sekt z Zahoda”, kar je precej paranoična izjava, pravzaprav zveni precej absurdno. Je pa enako poudaril Ramzan Kadirov, ki je Ukrajince primerjal s “šejtani” oziroma “zli duhovi” in pozval k njihovemu ubijanju kot del “dešejtanizacije”.

Tako kot je Šojgu zunanjim obrambnim ministrom vodilnih zahodnih držav govoril neumnosti o ustvarjanju “umazane bombe” Ukrajine, je neuspeh te primitivne informacijske kampanje prisilil ruske propagandiste, da so se domislili še ene insinuacije, tokrat še bolj nesmiselno z vpletenostjo Kadirova, Putinove marionete, ki je ponovno potrdil, da je pravi namen ruske invazije genocid nad Ukrajinci na nacionalni osnovi. Kadirov je Ukrajince primerjal s šejtani oziroma zli duhovi, ki v islamu spodbujajo ljudi h grehu s šepetanjem v srce. Pogosto jih imajo za grda in groteskna bitja, ustvarjena iz peklenskega ognja.

Podoba Šejtana (Foto: Wikipedia)

Precej za lase privlečena izjava v letu 2022 je očitno zdaj novi način za “opravičevanje” pokola v Ukrajini. In to brez slabe vesti, kar dokazuje tudi spodnji posnetek, kjer “Ramzan Kadirov začne tarnati, obljublja, da bo še naprej uničeval in sežigal Ukrajince, in v besedilnem sporočilu razglasi džihad proti satanistom na Zahodu. Prosi muslimane, ki se spoštujejo, naj začnejo delovati v Evropi. Rusom kmalu obljublja “dobre” novice”.

Putin bo zmagal nad “antikristom”!?
Vladimir Putin je bil po besedah pravoslavnega duhovnika razglašen za “izbranca, ki bo premagal antikrista“, ruski duhovniki pa so bili razporejeni na fronto, da bi okrepili moralo med enotami, ki jih zdaj imenujejo “Kristusovi vojaki”. Tako so na eno od front pripeljali Viktorja Ivanova, pravoslavnega duhovnika, ki je krstil trupla v črnih vrečah in s tem okrepil zgodbo o kultih, o katerih je govoril Aleksej. Do nenavadnega krsta je prišlo, ko je patriarh Kiril, vodja Ruske pravoslavne cerkve, v torek okrepil svojo podporo vojni s trditvijo, da je Putin izbranec za boj proti “antikristu” in koncu sveta, ki se po njegovih besedah zelo hitro bliža, piše Daily Beast.

Vladimir Putin ob obisku Kirila, pravoslavnega duhovnika (Foto: epa)

Različica zgodbe o denacifikaciji Ukrajine namreč večinoma ni pridobila pozornosti v širši javnosti, saj se je pojavljalo vse več poročil preživelih, ki so jih iste ruske enote, ki naj bi se borile proti “nacistom”, izgnale z domov ali jih bombardirale. Propadla je tudi Putinova večkratna trditev, da je vojna nujna za zaustavitev širitve Nata, saj so celo nekateri prokremeljski vojaški blogerji ugotavljali, da je agresija Moskve dejansko povzročila krepitev Nata in pridobivanje novih članic. Zdaj pa je očitno novi cilj Kremlja “desatanizacija” Ukrajine.

Foto: Twitter

Obtožbe Ukrajine in Zahoda glede ustvarjanja in spodbujanja teh “destruktivnih sekt” so nesmiselne; a priori ne bodo dosegli želenega rezultata med zahodnim občinstvom. Kremelj poskuša vplivati ​​na najbolj nevedne, temne in obrobne sloje ruske družbe, da bi upravičil ogromne žrtve med rusko vojsko z idejo boja proti “zlu”, ki ga “gnili Zahod” spodbuja v Ukrajini. Vse to je tipična kremeljska propaganda, ki je bila vedno usmerjena na domače občinstvo v kontekstu protiukrajinske in protievropske retorike.

Absurdne zgodbe slabijo Putinov položaj
V ozadju vojaških neuspehov in dejanskega poraza ruske vojske začne Kremelj kaotičen, neurejen kalejdoskop s takšnimi “informacijskimi specialnimi operacijami”: vedno po istem akcijskem načrtu, pod popolnoma izmišljeno pretvezo in z vključevanjem dobro znanih političnih ali medijskih osebnosti, ki bodo vedno krivile Ukrajino in Zahod ter poveličevale Rusijo. To je zadnji adut Kremlja in obupan poskus ustvariti vsaj nekaj privlačnosti za samomorilno avanturo “specialne operacije”.

Ana Horvat