fbpx

Nike vložil tožbo: Po prodajnem uspehu “Jezusovih čevljev” je MSCHF predelal športne copate Nike še v “Satanove čevlje”

Foto: Twitter

Odvetniki družbe Nike so na ameriškem zveznem sodišču vložili tožbo zaradi kršitve blagovne znamke zoper brooklynsko družbo MSCHF, potem ko so se pojavili sporni “Satan Shoes”, narejeni na zasnovi športnih čevljev Nike Air Max ’97. MSCHF ima sedež v soseski Williamsburg v newyorški četrti Brooklyn, ki je znana kot hipsterska prestolnica ZDA. “Naša vizija je, da je vse smešno na nihilističen način,” je ustanovitelj in izvršni direktor Gabriel Whaley povedal za Business Insider januarja 2020 in dodal: “Nismo tu, da bi svet naredili boljši. Pojasnjujemo, kako vse je zanič.

Odvetniki družbe Nike so na ameriškem zveznem sodišču vložili tožbo zaradi kršitve blagovne znamke zoper brooklynsko družbo MSCHF, potem ko so se pojavili sporni “Satan Shoes”, narejeni na zasnovi športnih čevljev Nike Air Max ’97 – ki pa so sicer že razprodani – poroča portal rt.com. V ponedeljek popoldne je bilo na ameriškem okrožnem sodišču za vzhodno okrožje New Yorka vložena tožba zaradi kršitve in redčenja blagovne znamke, lažne označbe porekla in nelojalne konkurence. Nike je zahteval predhodno in trajno prepoved MSCHF (vragolija) proizvodnje, prevoza, promocije, oglaševanja, oglaševanja, distribucije, ponujanja v prodajo ali prodaje kakršnih koli izdelkov pod Nikovimi znamkami ali kakršnimi koli znaki, ki jih v bistvu ni mogoče razlikovati. Poleg tega Nike zahteva tudi celoten dobiček, ki je pridobljen s temi supergami.

V središču polemike je torej omejen nabor 666 superg Nike Air Max ‘97, katerih zračni mehurček je napolnjen z rdečim črnilom in “eno kapljico človeške krvi”, piše v promocijskem tvitu, ki je v petek postal viralen. Zdi se, da gre za sodelovanje med MSCHF iz Brooklyna in reperjem Lil Nas X, z namenom promoviranja njegovega najnovejšega videa. Nikova služba za stike z javnostmi je večji del vikenda preživela z vztrajanjem, da nikakor niso povezani z MSCHF ali njihovim izdelkom – tako kot niso sodelovali pri promocijski potezi z “Jesus Shoes” leta 2019, v katerem je MSCHF prodajal enake športne copate, napolnjene s sveto vodo.

V 24 strani dolgi pritožbi so odvetniki družbe navedli, da se je Nike soočil s pozivi k bojkotu na podlagi napačnega prepričanja, da je Nike odobril ta izdelek, in vključili tudi posnetke zaslona negativnih komentarjev na družabnih omrežjih, med katerimi je več uporabnikov reklo, da nikoli več ne želijo kupiti izdelkov znamke Nike.  Nike očita MSCHF, da želi izkoristiti njihov dragocen ugled z uporabo svojih blagovnih znamk na način, da bi potencialni kupci verjeli, da so Satan Shoes podjetja MSCHF povezani z Nikom, čeprav niso. Nike poleg tega, da MSCHF ne bo smel več izdelovati čevljev, sodišče prosi, naj podjetju naloži, da dostavi v uničenje vse čevlje in druge predmete, ki so v njihovi lasti znamke Nike. Cena teh “limited edition” superg je znašala 1.018 ameriških dolarjev za par, prodani pa naj bi bili že vsi kosi.

Foto: Twitter

Sara Bertoncelj