“Nikoli ne bom dopustil, da bi se na Češkem zgodilo kaj podobnega,” je bil premier Babiš oster glede migracij

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Češki premier je napisal članek, ki je zelo kritičen do migracij, in svojo rivalsko piratsko stranko povezal s povečanim priseljevanjem na Češko. V članku podaja številne napovedi o tem, kdaj bo v nekaterih evropskih državah prevladalo muslimansko prebivalstvo. “Po nekaterih izračunih bo Nizozemska leta 2044 večinsko muslimanska država, leta 2065 pa Švedska. Žal so to dejstva,” je v članku češkega dnevnika Právo zapisal češki premier Andrej Babiš in nadaljeval: “Nikoli ne bom dopustil, da bi se na Češkem zgodilo kaj podobnega,” pri tem pa se je skliceval na napoved o Nizozemski in Švedski.

Da bodo etnični Švedi v naslednjih 45 letih postali manjšina v svoji državi, je bil tudi sklep nedavne akademske raziskave, o kateri je poročala Remix News. V tej raziskavi je bilo sicer manj dokazov, da bodo muslimani postali večina. Pew Research na primer kaže, da bi se lahko muslimansko prebivalstvo v Evropi do leta 2050 potrojilo na 75 milijonov, na Švedskem  bi lahko muslimani predstavljali 30 odstotkov prebivalstva, na Nizozemskem pa 15 odstotkov. Navezujoč na Švedsko, je Babiš zapisal, da se bodo sami odločili, kdo bo živel in delal v njihovi državi. “Ideja, da bi afriške ali bližnjevzhodne migrante, katerih način življenja je popolnoma nezdružljiv z našim, prostovoljno preselili na Češko, je popolnoma nesprejemljiva. Kot sem že dejal pred kratkim v poslanski zbornici ne želimo deliti svoje države. Pirati imajo popolnoma nasprotno mnenje,” je zapisal Babiš in opozoril na svoj spor s Češkimi pirati.

Posel demografskih napovedi je zapleten, vendar obstajajo jasni trendi, ki kažejo, da muslimansko prebivalstvo Zahodne Evrope raste, medtem ko domače prebivalstvo upada. Babiš je morda netočen glede časovnega načrta takšnih sprememb, vendar podatki kažejo, da se v evropski družbi dogajajo tektonske demografske spremembe. Češki premier je tudi zatrdil, da so migracije po zahodni Evropi povzročile velike družbene probleme, ki bodo še naraščali, če jih ne bomo nadzorovali. “Danes in vsak dan v zahodni Evropi vidimo, kam lahko vodijo neupravičene migracije. V Nemčiji se dopušča poligamija in zakonska zveza otrok. V Veliki Britaniji obstajajo vzporedna islamska sodišča. V Franciji migranti odsekajo glave učiteljem ali napadajo ženske zaradi domnevno prekratkega krila,” je Babiš zapisal tudi v članku za Právo, v katerem navaja razloge za kritiko Piratov. V Nemčiji je prišlo do dramatičnega porasta zakonskih zvez med otroki, primerov pohabljanja ženskih spolnih organov in naraščajočih spolnih napadov, ki so povezani s številom prebivalstva. Babišev članek je kritiziral nekatere češke akademike.

Foto: EPA

Popolnoma zgrešeno. Želi prestrašiti ljudi. Pred letom dni je dejal, da bo Belgija leta 2040 država z večinsko muslimansko pripadnostjo,” je med drugim o izjavi premierja dejal Daniel Prokop, sociolog in raziskovalec na Karlovi univerzi v Pragi, glede Babiševih napovedi. Po Prokopovem mnenju Babiš skuša podati grozečo sliko prihodnjega migrantskega navala, da bi ljudi odvrnil od notranjepolitičnih težav. “Ne želim zanemarjati težav, ki bi jih lahko povezali z migracijami. Toda to je absurdno. Njegove napovedi so izjemno pretirane,” je dejal Prokop. Babiš je med svojim govorom tudi opisal svojo rivalsko piratsko stranko kot migrantom naklonjeno in dodal, da želijo Pirati obdavčiti odvečno stanovanjsko površino in migrante preseliti v gospodinjstva. Vendar se je piratska stranka pred takšnimi obtožbami branila in zahtevala opravičilo.

Sara Bertoncelj