Sramotni spodrsljaji politično diplomatskega analfabeta Joeja Bidna

Predsednik ZDA Joe Biden (Foto: epa)

Ameriški predsednik Joe Biden je pravi  ameriški Serpentinšek. Vsak dan postreže s kakšnim “ocvirkom” ali “cvetko”, s katero znova dokazuje, da je politični in diplomatski analfabet. Na to opozarjajo tudi tisti ameriški mediji,  ki so mu bili v boju za Belo hišo ves čas naklonjeni. Globalno politični “vakuum”, ki ga je za seboj pustil Donald Trump, s pridom izkoriščajo Kitajci, Rusi, Iran in islamske države, Severna Koreja, prevzele so vajeti globalnega dogajanja, Bidnu pa pustile vlogo obnemoglega političnega liderja, kjer mu na domačem parketu vre na vsakem koraku.

Poglejmo si nekaj cvetk zadnjega obdobja nastopa Joeja Bidna doma in na tujem. Več kot obilo razlogov, da je Američanom žal, kam je izginilo nekaj milijonov glasovnic, ki bi na oblasti obdržale Donalda Trumpa.

Kljub kraljevemu protokolu na srečanju s kraljico Elizabeto II. Biden obdržal sončna očala
Na gradu Windsor, kjer ga je z vsemi častmi sprejela kraljica Elizabeta II., je ameriški predsednik poskrbel za škandal prve vrste. Ob igranju ameriške himne, ki sta ji prisluhnila skupaj s 95-letno monarhinjo, je Biden sicer položil roko na srce, zato pa na obrazu ohranil temna sončna očala. S tem je krepko užalil britanski odnos do tradicije in pomena protokola. Nekateri so se spraševali, kako se je odrezal v gradu, kjer sta se s prvo damo Jill Biden pridružila kraljici na popoldanskem čaju. To pa ni edini spodrsljaj Bidna ob srečanju s kraljico Elizabeto. Medijem je kar zdrdral, o čem sta se pogovarjala, kar je huda kršitev protokola.

foto: EPA

Besedni spodrsljaji
Tudi na srečanju vrha G7 si je Biden privoščil kopico besednih spodrsljajev. Tako je ves čas zamenjeval Sirijo z Libijo. Ob poskusih britanskega premierja Borisa Johnsona, da ga opozori na napako, je le odmahnil z roko. Libijo je s Sirijo v govoru Biden zamenjal vsaj trikrat, ko je omenjal ekonomsko pomoč, na koncu se je “izvlekel” s tem, da je mislil na pomoč v hrani Libiji. Ob tem je v mikrofon zamrmral, da “se ne bi smel javno pogajati” z Rusijo, čeprav ljudstvo “Libije” nujno potrebuje pomoč. Seveda je mislil na Sirijo. To je bil le eden Bidnovih ocvirkov v govoru, ko je govoril o državah Bližnjega vzhoda.

Govor na srečanju G7 je Biden končal v svojem stilu: “Upam, da bomo našli ustrezno rešitev, da bomo lahko rešili življenja ljudi, na primer v Libiji.” Da misli na Sirijo, so svetovnim medijskim hišam pojasnjevali Bidnovi asistenti. Več kot obilo razlogov, da je Američanom žal, kam je izginilo nekaj milijonov glasovnic, ki bi na oblasti obdržale Donalda Trumpa.

VFokusu