fbpx

Nizozemska je le še bleda senca nekoč urejene države: Pod Ruttejem streljajo novinarje in uničujejo družine

Nizozemski premier Mark Rutte je v času svoje vlade povzročil več škandalov. (Foto: epa)

Nizozemska vlada Marka Rutteja je januarja letos odstopila zaradi goljufije več tisoč nizozemskih družin, ki so morale vrniti denar za prejem otroških dodatkov.

V luči napetega političnega dogajanja zadnjih dni, v katerega se je po nepotrebnem vpletel tudi nizozemski premier Mark Rutte, ko je zaradi enega tvita slovenskega premierja Janeza Janše posredoval pri slovenski veleposlanici v Amsterdamu, pozabljamo, da je Nizozemska sicer veljala za socialno pravično, urejeno in varno državo, toda dogodki v zadnjem letu pričajo o nasprotnem.

Najprej spomnimo, da je januarja letos odjeknila novica o škandalu, ki je tako zatresel nizozemsko vlado, da je morala odstopiti. Na dan je prišla vest, da je na tisoče nizozemskih družin moralo državi neupravičeno vrniti prejet denar za otroške dodatke, kar je številne družine z dvojnim državljanstvom pahnilo v socialno krizo.

Uničeval je družine, novinarji niso več varni
Afera je dvignila veliko prahu med nizozemskimi poslanci, davčnimi strokovnjaki, sodstvom ter civilno družbo, zaradi česar je takratni premier Mark Rutte odstopil. “Nedolžni ljudje so bili kriminalizirani, njihova življenja pa uničena,” je Rutte skesano dejal v odstopni izjavi in dodal, da sprejema polno odgovornost za škandal.

Foto: epa

Toda na volitvah meseca marca se je zgodilo nepričakovano. Stranka Marka Rutteja VVD je z največ glasovi dobila mandat za sestavo nove vlade, v katero je povabil še stranki D66 s predsednico Sophie in ‘t Veld in stranko CDA. Toda le kaj bi lahko šlo narobe pod novo vlado? Poleti je svet pretresla novica o umoru nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa na eni izmed nizozemskih ulic. Sredi belega dne ga je v glavo ustrelil mafijec, ko se je novinar vračal domov iz studia televizije RTL Boulevard. Umori novinarjev so veliko večje breme in skrb nizozemskega premierja pri zagotavljanju novinarske svobode, kot lov na čarovnice, ki se ga gresta s Sophie in’ t Veld po Sloveniji in drugih višegrajskih državah.

Kraj umora nizozemskega novinarja (Foto: epa)

Sara Kovač