fbpx

[Video] Na Nizozemskem ubijajo novinarje: Rutte in in ‘t Veldova bi morala najprej pomesti pred svojim pragom

Na Nizozemskem so letos poleti na ulici ubili preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa. Si bo nizozemski premier še zatiskal oči, da nimajo težav z medijsko svobodo?

Na evropskem parketu je še naprej vroče, bruseljski birokrati pa ogorčeni, ker jim slovenski premier Janez Janša namenja več pozornosti, kot to počnejo v preostalih državah “jedrne Evrope”. Vseeno se levičarjem zdi nedopustno, da se Janša, tako kot preostanek evropskih voditeljev, nima nikakršnih namenov sestajati s skupino, ki jo vodi Sophie in ‘t Veld, ki je v preteklosti že dokazala, da ji gre za marsikaj, samo resnico ne.

“Slovenski premier – države, ki trenutno predseduje EU – se ne bo sestal z delegacijo Odbora za državljanske svoboščine, pravičnost in notranje zadeve na njenem uradnem obisku države. Namesto tega jih je dočakal prazen stol. Zanj imamo veliko vprašanj o zaskrbljujočem stanju medijske svobode in vladavine prava v Sloveniji,” so na Twitterju zapisali v evropski parlamentarni skupini S&D. Gre za progresivno zavezništvo socialistov in demokratov.

Janša se je na zapis evropskih progresivcev odzval: “Kdo ste vi? Kolikokrat ste obiskali nemško kanclerko, nizozemskega premierja ali francoskega predsednika? Mimogrede, na Nizozemskem je bil nazadnje ubit novinar v EU. V Sloveniji se je to počelo zgolj med režimom vaših tovarišev iz stranke SD.”

To je razjezilo tako evropske levičarje kot tudi domnevno “konservativnega” nizozemskega premierja Marka Rutteja. “Neokusen tvit Janeza Janše o evropskih poslancih. Obsojam ga z vso močjo. Vlada je ravno prenesla ta sentimentu slovenski veleposlanki v Hagu.”

Na Nizozemskem pobijajo novinarje
Poleg Rutteja se je zganil tudi predsednik Evropskega parlamenta, ravno tako socialist, David Sassoli, s katerim sta se z Janšo prek Twitterja že večkrat udarila. Na splošno, slovenski premier ni ravno priljubljen v krogu evropskih levičarjev. Janša je vseeno vztrajal pri svojem in nizozemskemu premierju sporočil, naj raje pomete pred svojim pragom. “No, Mark, ne zapravljaj časa z ambasadorji in medijsko svobodo v Sloveniji. S Sophie in ‘t Veld zaščitita vaše novinarje, da jih ne bodo pobijali na ulicah.”

Z Janšo se je strinjal predsednik nizozemske stranke svobodnjakov (PVV) Geert Wilders. “Naš premier Mark Rutte je šibek politik, ki s svojo politiko odprtih meja uničuje Nizozemsko. V boju proti kriminalu in terorizmu je nesposoben, naša država pa se spreminja v narkodržavo.”

Janšev odklonilen odnos do skupine evroposlancev, ki jo vodi Sophie in ‘t Veld je razumljiv. Pred meseci, bolj natančno 26. marca 2021 na razpravi v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic je premier Janša bil pripravljen sodelovati, se pogovarjati in odgovarjati na vprašanja evropskih poslancev o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji. A se je kaj hitro pokazalo, da in ‘t Veldovo in njeno kliko sploh ne zanimajo dejstva. Janša je bil zgolj tarča, ki so jo morali raztrgati. Sprva se je zapletlo okoli dolžine nastopa, ki so ga skrajšali. V zameno je bilo Janši rečeno, da lahko predstavi kratek film o stanju medijske svobode in vladavine prava v Sloveniji. Uro in pol pred Janševim nastopom je bilo zagotovljeno, da je posnetek pripravljen za predvajanje, nakar je predvajanje posnetka na sami seji odbora preprečila in ‘t Veldova.

Vsekakor pa so Janševi očitki na mestu. Odbor in ‘t Veldove se ukvarja z vprašanjem medijske svobode v Sloveniji, po drugi strani, pa si ne drzne početi istega z njeno rodno Nizozemsko, kjer novinarje sredi belega dneva pobijajo. Govorimo o umoru nizozemskega raziskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa, ki so ga 6. julija 2021 sredi Amsterdama ustrelili v glavo. De Vries je bil na poti domov iz televizijskega studia RTL Boulevard. Zaradi posledic strela je umrl devet dni kasneje, 15. julija 2021. Nizozemski mediji so poročali, da je eden od vpletenih v de Vriesov umor nečak ali bratranec enega od pomagačev najbolj iskanega nizozemskega kriminalca, Maročana Ridouana Taghija. De Vries naj bi bil vpleten v sodni proces proti Taghiju.

Foto: epa

Ivan Šokić