fbpx

Nizozemska vlada štirim mestom odredila, da morajo sprejeti 2.000 migrantov

Nizozemska notranja ministrica Kajsa Ollongren (D66) (foto: EPA)

Nizozemska prehodna vlada premierja Marka Rutteja, ki se sestavlja že od marca 2021, je štirim nizozemskim mestom odredila, da morajo sprejeti več tisoč migrantov. Migrantske kvote s tem postajajo realnost za Rotterdam, Enschede, Gorinchem in Venray.

“Nedavno smo skušali spodbujati lokalne oblasti, da same ustvarijo prostor, a to ni bilo dovolj uspešno, da bi se spopadli s trenutno krizo. Zato je nujno, da to storimo na državnem nivoju,” sta v izjavi za nizozemski parlament zapisala notranja ministrica Kajsa Ollongren in državna sekretarka z ministrstva za pravosodje Ankie Broekers-Knol.

Če ne gre zlepa, gre zgrda in mesta Rotterdam, Enschede, Gorincham ter Venray se bodo morala sprijazniti, da so migrantske kvote na Nizozemskem nova realnost, zaradi česar bodo morala iz nič ustvariti mesto za 2.000 migrantov. A to je šele začetek. Kot po poročanju Remix News opozarjata Ollongrenova in Broekers-Knolova, “ne izključujejo možnosti, da bodo v prihodnje takšna navodila prejele tudi druge občine.”

2.000 mest za štiri mesta samo začetek

Vlada se strinja, da naj bi šlo za izredni koral pri “administrativnega sodelovanja”, a v kabinetu premierja vztrajajo, da je to nujno v trenutnih razmerah. Po mnenju Ollongrenove in Broekers-Knolove je nedopustno, da so ilegalni migranti, ki na Nizozemskem zaprosijo za azil, nameščeni v športne dvorane,  polne zložljivih postelj, od koder se morajo seliti vsak teden. “Takšni nestabilni pogoji povzročajo nevšečnosti mestnim občinam, prebivalcem in prosilcem za azil.”

Nizozemski premier Mark Rutte (Foto: epa)

Štirim mestom bo po novem Centralni urad za sprejem prosilcev za azil določil, katere prostore morajo spremeniti v sprejemne centre za ilegalne migrante. Nizozemska se tako sooča z migrantsko krizo.

Migrantske kvote na Nizozemskem postale normalnost

Namesto da bi temu naredili konec, pa notranja ministrica, državna sekretarka za pravosodje kakor tudi celotna vlada Marka Rutteja išče nove načine, kako ilegalce nastaniti v državi, namesto da bi jih izgnala iz države.

Ivan Šokić