fbpx

Ker je zaščitila otroške neveste, nekdanjo dansko ministrico obsodili na zapor

Nekdanja danska ministrica za priseljevanje in integracijo Inger Stojberg mora za 2 meseca v zapor, ker je otroške neveste ob prihodu na Dansko ločila od njihovih pedofilskih soprogov (foto: EPA)

Nekaj gnilega je v deželi Danski. Težko je drugače razumeti, kako so lahko nekdanjo ministrico za priseljevanje in integracijo obsodili na 60 dni zapora, ker je med migrantsko krizo leta 2016 zahtevala ločevanje otroških nevest od njihovih pedofilskih ženinov.

Nekdanja danska ministrica za priseljevanje in integracijo Inger Støjberg, ki je bila na položaju med leti 2015 in 2019, je bila v ponedeljek, 13. decembra 2021, spoznana za krivo kršenja zakona o ministrski odgovornosti. Støjbergova je po mnenju danskih pravosodnih organov prestopila vse meje, ko je za kraatek čas na višku migrantske krize odredila ločevanje migrantov od njihovih mladoletnih soprog.

Støjbergova je leta 2016 ločila 18 parov, ker so bile mladoletnice, stare med 14 in 17 let, nameščene v istih azilnih centrih kot njihovi starejši možje. Ločevanje mladoletnih deklic od njihovih starejših soprogov naj bi bilo po poročanju Breitbarta v navzkrižju z 8. členom Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) in večih členov danske administrativne zakonodaje.

Svojega dejanja se ne sramuje

8. člen EKČP, Pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja pravi naslednje: “1. Vsakdo ima pravico do spoštovanja njegovega zasebnega in družinskega življenja, doma in dopisovanja. 2. Javna oblast se ne sme vmešavati v izvrševanje te pravice, razen, če je to določeno z zakonom in nujno v demokratični družbi zaradi državne varnosti, javne varnosti ali ekonomske blaginje države, zato, da se prepreči nered ali kaznivo dejanje, da se zavaruje zdravje ali morala ali da se zavarujejo pravice in svoboščine drugih ljudi.”

Støjbergova je v odziv na razsodbo, da bo morala zaradi svojega pogumnega dejanja za dva meseca v zapor, povedala, da je zelo presenečena. “Danske vrednote so bile danes poražene,” je še dodala. “Nekaj je hudo narobe, ko ne moreš zaščititi deklic pred ogabnim fenomenom otroških nevest,” je izpostavila Støjbergova. “Kazen bom prestala in to storila brez kančka sramu.”

Afganistanski migranti (Foto: EPA)

BBC je v poskusih demonizacije Støjbergove izpostavljal, da je en sirijski par sestavljal 26-letni moški in njegova 17-letna nevesta, medtem ko so bili pri Deutsche Welle bolj resnicoljubni in so razkrili, da je bilo več deklet, starih komaj 15 let, vezanih na več kot dvakrat starejše soproge, ki so šteli 32 let. Times je leta 2016 poročal, da je najmanj v dveh primerih šlo za 14-letnice, od katerih je bila ena poročena z 28-letnikom.

Ostra nasprotnica migracij

Støjbergova je bila kot liberalka v danskem parlamentu vse od leta 2001. To se je končalo, ko je večina njenih strankarskih kolegov glasovala za njeno interpelacijo zaradi odločnega delovanja v času vodenja ministrstva za priseljevanje in integracijo. Liberalci so ji zamerili ravno dejstvo, da je ostro nasprotovala uvozu fenomena otroških nevest na Dansko. 4. februarja 2021 je zapustila liberalno stranko Venstre in se vrnila v poslanske klopi kot neodvisna poslanka. Oktobra 2021 je najavila sodelovanje s populisti iz Danske ljudske stranke (DF), ki so zahtevali deportacijo 50.000 migrantov do leta 2030.

Ivan Šokić