fbpx

Nizozemski parlament nad Kitajce: “Nad Ujguri izvajate genocid!”

Protest proti genocidu nad Ujguri (Vir: Splet)

Nizozemski parlament je v četrtek, 25. februarja, sprejel nezavezujoč predlog, v katerem ravnanje z ujgursko muslimansko manjšino na Kitajskem razglaša za genocid, kar je prva takšna poteza evropske države. Aktivisti in strokovnjaki za pravice ZN pravijo, da je najmanj milijon muslimanov pridržan v taboriščih v oddaljeni zahodni regiji Xinjiang. Aktivisti in nekateri zahodni politiki Kitajsko obtožujejo mučenja, prisilnega dela in sterilizacije.

Kitajska zanika kakršne koli kršitve človekovih pravic v Xinjiangu in pravi, da njeni tabori zagotavljajo poklicno usposabljanje in so potrebni za boj proti ekstremizmu. “Na Kitajskem se dogaja genocid nad ujgursko manjšino,” trdijo Nizozemci in dodajajo, da je za to odgovorna kitajska vlada.

Kitajsko veleposlaništvo v Haagu je v četrtek izjavilo, da je trditev o genocidu v Xinjiangu “odkrita laž”, nizozemski parlament pa je “namerno blatil Kitajsko in se močno vmešal v kitajske notranje zadeve”. Kanada je v začetku tega tedna sprejela resolucijo, v kateri je označila kitajsko ravnanje z genocidom nad Ujguri.

Se vodilna stranka boji odziva Pekinga?
Nizozemski predlog je dejal, da ukrepi kitajske vlade, kot so “ukrepi za preprečevanje rojstev” in “odvzem prostosti v taboriščih”, spadajo pod Resolucijo Združenih narodov 260, splošno znano kot konvencija o genocidu. Konservativna stranka VVD premierja Marka Rutteja je glasovala proti resoluciji. Zunanji minister Stef Blok je dejal, da vlada izraza genocid ne želi uporabiti, saj situacije niti Združeni narodi niti mednarodno sodišče kot take niso razglasili. “Položaj Ujgurov je zelo zaskrbljujoč,” je po sprejemu predloga novinarjem dejal Blok in dodal, da Nizozemska upa, da bo v zvezi s tem sodelovala z drugimi državami.

Foto: epa

Avtor predloga, poslanec Sjoerd Sjoerdsma iz levosredinske stranke D-66, je ločeno predlagal lobiranje pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, da bi zimske olimpijske igre leta 2022 preselili iz Pekinga. “Prepoznavanje grozodejstev, ki se dogajajo proti Ujgurom na Kitajskem kot genocid preprečuje, da bi svet pogledal v drugo smer in nas sili v akcijo,” je v odgovoru na vprašanja po e-pošti dejal za Reuters.

V izjavi na svoji spletni strani je kitajsko veleposlaništvo v Haagu navedlo, da ujgursko prebivalstvo v Xinjiangu v zadnjih letih narašča, uživa višji življenjski standard in daljšo pričakovano življenjsko dobo. “Kako lahko temu rečete genocid?“, so rekli. “Vprašanja, povezana s Xingjiangom, se nikoli ne nanašajo na človekove pravice, narodnost ali vero, temveč na boj proti nasilnemu terorizmu in nasledstvu.”

Kitajski veleposlanik pri Združenih narodih v Ženevi je zahodne sile v sredo obtožil, da se z ujgurskim vprašanjem vmešavajo v notranje zadeve njihove države.

Aleš Ernecl