fbpx

Nizozemski premier: Ukrajini je potrebno dostavljati težko orožje, tudi na račun lastne obrambe

Nizozemski premier Mark Rutte. (Foto: epa)

Nizozemski premier je pozval vse države, ki odlašajo z vojaško pomočjo Ukrajini, da svoj zaostanek čim prej nadoknadijo, tudi za ceno primanjkljaja na račun lastne obrambe. To se mu zdi ključno, ker so razmere na ukrajinskem vzhodu težke, in ker Rusija zadnje tedne počasi, toda vztrajno napreduje. 

Nizozemski predsednik vlade Mark Rutte je prepričan, da je potrebno pošiljati orožje v Ukrajino, tudi za ceno lastne obrambe. Tako bi morale ravnati vse države, ki še imajo kakšne zaloge, poroča Rzeczpospolita. Po poročanju portala Politico pa je nizozemski premier zatrdil, da je izjemnega pomena, da je Ukrajina preskrbljena z zadostnimi količinami težkega orožja. To je dejal ob napovedi, da bi tudi Italija Ukrajini poslala težko orožje, podobnim havbicam, ki jih dostavljata Nemčija in Nizozemska.

Izjavo je podal v sredo, ko je pozval ostale partnerice zveze Nato, da naj pospešijo dobavo orožja. Prepričan je, da bi pošiljanje sodobne topniške opreme pomenilo znatno okrepitev italijanske vojaške podpore, čeprav mora Rim svojo odločitev še potrditi. Ob vrhu Nata v Madridu je prav tako izrazil skrb zaradi težkih vojaških razmer na ukrajinskem vzhodu, kjer ruske čete v zadnjih tednih počasi, toda vztrajno napredujejo.

Kot je še dejal, sta Nemčija in Nizozemska okrepili pomoč Ukrajini z napovedjo, da bosta poslali šest najsodobnejših havbic Panzerhaubitze 2000, in sicer poleg 12 enakih kosov topništva, ki sta jih državi prejšnji teden že dostavili. Rutte je ob tem dejal, da njegova država nima več prav veliko težkega orožja, ki bi ga lahko dostavila, je pa poudaril, da se je tudi Italija odločila prispevati svoj delež. 

Za dostavo težkega orožja je na vrsti tudi Italija
Besede nizozemskega premierja so bile izrečene prav v času, ko se Rim sooča z vse večjimi pritiski, da bi tudi sam Ukrajini dostavil določene količine orožja. Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je že aprila povprašala italijanskega kolega Lorenza Guerinija, ali bi Rim lahko sodeloval pri skupnih dobavah topništva Ukrajini, a je bila zavrnjena. Tiskovni predstavnik italijanskega obrambnega ministrstva ni želel komentirati morebitne dobave havbic, rekoč da gre za tajnost.

Foto: epa

Rutte pa je kritiziral tudi druge članice Nata, ki s pomočjo Ukrajini odlašajo, vendar pa jih ni želel poimensko navesti, ker potem zagotovo ne bi spremenile svojega ravnanja. Sicer pa vsi dobro vedo, za koga gre. Nizozemsko in nemško orožje se namerava dostaviti takoj, ker so ukrajinski vojaki za njegovo uporabo že usposobljeni. 

Domen Mezeg