fbpx

Nora teorija: Rokomet je šport za rasiste in skrajne desničarje

Foto: epa

Rokomet je v Sloveniji priljubljen šport. Tudi uspešen: slovenska rokometna reprezentanca se je tako pred tedni celo uvrstila na olimpijske igre v Rio de Janeiru. Toda rokomet ima tudi ostre nasprotnike, eden od njih – nemški levičarski filozof Wolfram Eilenberg – je rokomet označil celo kot nekakšen skrajno desničarski šport.

Vse se je začelo s presenetljivo zmago Nemčije nad favorizirano Španijo v finalu evropskega prvenstva v Krakovu na Poljskem konec letošnjega januarja. Ta uspeh – Nemčija je drugič postala evropski rokometni prvak – je Nemce, ki jim je politika odprtih vrat nemške kanclerke Angele Merkel vse bolj načenjala samozavest in ponos, spravila v nepopisno navdušenje. Krakovski finale si je tako pred malimi zasloni ogledalo kar 17,7 milijona Nemcev.

“Nordijsko-arijsko moštvo 100-odstotnih krompirjevcev”
Toda v Nemčiji vsi niso bili navdušeni nad nemškim zmagoslavjem, in sicer zaradi popolnoma političnih razlogov. Gnev nad nemško zmago je v nemškem časniku Die Zeit zlil filozof Eilenberg, ki ga je razjezilo dejstvo, da v zmagovalnem nemškem moštvu ni bilo nobenega temnopoltega igralca in niti enega igralca z južnjaško poltjo.

Islandec Dagur Sigurdsson in njegovo nemško rokometno moštvo, ki ga je filozof Eilenberg opisal kot preveč nemško moštvo (Foto: epa).

Islandec Dagur Sigurdsson in njegovo nemško rokometno moštvo, ki ga je filozof Eilenberg opisal kot preveč nemško moštvo (Foto: epa).

100-odstotno nemško moštvo, brez priseljencev, moštvo samih Kartoffeldeutschen (krompirjevi Nemci, krompirjevci, žaljivka za Nemce, op. p.), je besnel filozof in dodal, da se edini tujec v moštvu, svetlolasi islandski trener Dagur Sigurðsson, dobro vključuje v “nordijsko-arijsko” sliko moštva. Rokometnemu nemškemu moštvu je Eilenberg postavil kot popolno nasprotje “multikulturno nemško nogometno reprezentanco”.

Nogomet proti rokometu: Angela Merkel proti Frauke Petry
Nasprotje med rokometom in nogometom je Eilenberg, ki je tudi navdušen amaterski žogobrcar, preslikal celo v politiko in zapisal: Če je nogomet Merkel, je rokomet Petry (Frauke Petry, predsednica protimigrantske, nacionalno-konservativne stranke Alternativa za Nemčijo, op. p.)”. Rokomet kot alternativa za Nemčijo? Ne, hvala!” je še pribil levičarski filozof in zagotovil, da ne bo niti navijal niti si ogledal tekem nemškega rokometnega moštva.

Ta teza o rasistično-skrajnodesničarskem značaju rokometa je seveda razburila številne Nemce, ki so ponosni na rokometaše, ki so si s zmago v Krakovu tudi zagotovili neposredno uvrstitev na olimpijske igre v Braziliji. Eden od kritikov je Eilenbergu celo zabrusil, da je tudi on sam po videzu čisti “Kartoffeldeutscher” (krompirjevec, op. p.).

Mladi priseljenci rajši trenirajo nogomet, kjer je več denarja
Nekateri poskušajo biti bolj razumevajoči do filozofsko-amaterskega nogometaša in poudarjajo, da je rokometno moštvo pač zato popolnoma nemško, ker je rokomet šport, ki je priljubljen zlasti po nemških srednje velikih in majhnih mestih in ne v velemestih, kjer je veliko priseljencev. Ti se tudi rajši odločajo za športe, kjer je veliko več denarja, zlasti za nogomet, in ne za rokomet, kjer si ne morejo obetati vrtoglavih zaslužkov.

A. Ž.