fbpx

Norost sredi Evrope: Nemško sodišče odločilo, da migrant lahko dobi nemško državljanstvo – kljub dvema ženama

Foto: epa

Adijo pamet. Očitno islamska zakonodaja v Evropi zna najti pot in zdi se, da se zahodno pravo zmeraj znajde v  podrejenem položaju; nemško sodišče je namreč odločilo, da lahko migrant pridobi nemško državljanstvo kljub temu, da ima dve ženi. 

Kljub temu, da ima migrant iz Sirije dve ženi, je nemško zvezno upravno sodišče v Leipzigu našlo pravno luknjo in odločilo, da mora biti njegov primer glede naturalizacije v Nemčiji vnovič pregledan.

Leta 2008 se je poročil z dvema ženskama
Vprašanje glede naturalizacije sirskega migranta, ki v Nemčiji živi vse od leta 1999, se je pojavilo potem, ko je postalo znano, da se je v drugo poročil. Migrant, ki se je odločil za vložitev tožbe, se je po navedbah Jihad Watcha aprila 2008 poročil z Nemko, nato pa junija istega leta še s Sirko v Damasku. S prvo ženo imata tri otroke, očetovstvo pa je priznal tudi za hčerko iz drugega zakona. Deklica sedaj živi z njim v mestu Karlsruhe, njegova druga žena pa v ločenem stanovanju v mestu od lanskega leta naprej.

Moški je bil naturaliziran leta 2010 na podlagi 9. odstavka zakona o državljanstvu, ki omogoča naturalizacijo zakoncev. Do te odločitve je prišlo, ker je prikril svoj drugi zakon, ko pa je resnica leta 2013 le prišla na dan, se je situacija temu primerno obrnila. Predpogoj za naturalizacijo zakonca je med drugim, da se tožeča stranka zaveže, da živi v skladu z nemškimi načeli. Zvezno upravno sodišče je sedaj odločilo, da ima očitno migrant vseeno možnosti za pridobitev nemškega državljanstva v skladu z desetih odstavkom prej omenjenega zakona, ki se navezuje na zavezo skupnosti, ki temelji na spoštovanju človekovih pravicah in pravu, pri tem pa so očitno povsem zanemarili zavezo k načelu monogamije.

N. Ž.