fbpx

Norveška odločno nad volkove – od 90 volkov jih bodo odstrelili 37

Foto: epa

Norveška bo pri staležu 90 volkov letos odredila odstrel kar 37 volkov, da ohrani naravno ravnovesje in primerno številčnost teh sicer plemenitih zveri. V Sloveniji pa je pravi medijski cirkus zaradi odstrela nekaj volkov, ki ogrožajo drobnico na določenih slovenskih kmetijah. Norveška sama ni imela toliko volkov nikoli v zgodovini, zato se je vlada odločila ukrepati, preden bi volkovi naredili preveliko škodo kmetom in naravi.

Norveška po površini obsega 385.203 kvadratnih kilometrov in je skoraj dvajsetkrat večja od Slovenije. Vendar se podobno kot Slovenija sooča s porastom števila volkov. Zato je norveška vlada ukazala odstrel 37 volkov. Po podatkih norveških oblasti jim veliko težavo povzročajo volkovi iz švedskih gozdov.

Kljub protestom, ki jih izvajajo različne nevladne organizacije, so norveške oblasti neomahljive. Težave z volkovi so največje v zadnjih 150 letih, saj se je število volkov v zadnjem času povečalo za sedemkrat. Volkovi se večino časa gibljejo ob norveško-švedski meji. Po poročanju portala naturlich-jagd.de se število volkov giblje okrog 90.

Fotografija s protesta kmetov. Prikazana je umorjena drobnica po napadu zveri. (Foto: STA)

Norveška odločna, Slovenija omahljiva pri odstrelu zveri
V Sloveniji se že nekaj časa spopadamo s problematiko medvedov in volkov, saj je njihovo število v strmem porastu. Tako imamo v Sloveniji okoli 14 večjih tropov volkov, število medvedov pa se giblje nad 1.200. Lovci so letos dobili dovoljenje za odstrel le 200 medvedov in 11 volkov. Problem z volkovi v letošnjem letu pa je predvsem posledica zadržanih odstrelov v letih 2015, 2016 in 2017.

A Slovenija ni Norveška, kjer odločno ukrepajo takoj, ko se pojavi preveliko število zveri. Medtem ko Norvežani rešijo problem, pa se pri nas problem napihne v prvovrstno politično temo. Načrtovalci raje ubogajo nevladnike, kot pa da bi prisluhnili tistim kmetom, lovcem in strokovnjakom, ki se spoznajo na problematiko zveri.

Luka Perš