fbpx

Norveška uvaja aplikacijo za sledenje obolelih s koronavirusom, sicer bodo morali znova zaostriti ukrepe!

Premierka Norveške Erna Solberg. (Foto: epa)

Norveška je uvedla neobvezno aplikacijo “stop okužbi”, ki te opozori, če si bil dlje kot 15 minut na manjši razdalji kot dva metra z osebo, ki ima potrjeno okužbo s SARS-CoV19. Tudi slovenska vlada je želela uvesti sledenje obolelim, če na to pristanejo s konsenzom, a so jo slovenski mediji raztrgali z besedami, da gre za diktaturo in konec demokracije.

Če nam ne bo uspelo nadzorovati epidemije, bomo morali znova zaostriti ukrepe,” je po poročanju francoske tiskovne agencije dejala norveška premierka Erna Solberg ter dodala, morajo obdržati virus pod nadzorom, če se želijo vrniti v normalno življenje. Vsem obolelim je predlagala, naj uporabljajo aplikacijo “Smittestop” oziroma Stop okužbi.

Gre za brezplačno aplikacijo, ki ni obvezna, uporabnika pa obvesti, če je bil več kot 15 minut manj kot dva metra oddaljen od nekoga, ki je okužen s SARS-CoV19. Identiteta okuženega posameznika pri tem ni razkrita. Zbiranje podatkov je centralizirano, uporabniki pa so povsem anonimni. Vse informacije se uničijo v 30 dneh. Norveški zdravstveni minister Bent Hoie je zagotovil, da je aplikacija v skladu z evropskimi pravili o varovanju podatkov.

Norveška vlada v Oslu je v preteklem tednu napovedala postopno rahljanje ukrepov, zato so začeli uporabljati aplikacijo, da bi zajezili širitev virusa. Tako se bodo denimo 27. aprila znova odprle šole.

Foto: STA

Tudi v Sloveniji bi tak model lahko imeli že nekaj časa, s tem pa tudi boljši nadzor nad epidemijo. Sistem v aplikacijo vnese okuženo osebo, ki je vsem ostalim popolnoma nevidna in ne izda njene identitete, kakor tudi ne identitete uporabnika. A seveda je bila slovenska medijska javnost ob predlogu zgrožena. Po njihovo naj bi šlo za konec demokracije. Trdili so, da ima nova vlada težnje po uvedbi diktature. Le kakšen o odziv slovenskih medijev na norveški model?

Jolanda Vrečar