fbpx

Norveški obrambni minister v zaupnem poročilu: Vojska ni sposobna zaščititi lastne države!

Foto: epa

”V primeru civilne vojne norveška vojska ne bo zdržala pritiska in bo po vsej verjetnosti padla v kratkem času,” pravi norveški obrambni minister Haakon Bruun-Hanssen.  Hanssen je informacijo razkril v zaupnem poročilu z naslovom “Poročilo o uspešnosti in nadzoru obrambe za leto 2016”, do katerega je dostop dobil norveški spletni časopis Klassekampen in v katerem je tudi ocena obrambnega ministrstva za preteklo leto.

V zaupnem poročilu so norveške vojaške sile, zračne sile, obrambne sile in logistične organizacije oboroženih sil označene kot nezadovoljive ter s slabo posadko. Oborožene sile so označene kot manj dobre, edina obramba, ki je označena kot dobra, pa je specialna sila, torej bataljon Telemark, ki je primarna norveška bojna enota.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministra Sven Halvorsen ne želi komentirat zaupnega poročila, so zapisali v Klassekampenu. Dejal je, da meni, da je bil Hanssen v preteklih letih o stanju in problemih odzivnosti in vzdržljivosti obrambnih sil dovolj jasen, medije pa je skušal potolažil z izjavo, da se ukrepi za izboljšavo obrambnih sil že izvajajo.

N. Š.