fbpx

Nov krvav napad na koptske kristjane v Egiptu – najmanj 23 mrtvih!

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Medtem, ko se mediji v Evropi še vedno ukvarjajo s ponedeljkovim terorističnim napadom v Manchestru, so islamski skrajneži znova udarili – tokrat v Egiptu. Za zdaj neznani napadalci so namreč v mestu Minya, približno 250 kilometrov južno od glavnega mesta Kaira, v napadu na avtobus koptskih kristjanov ubili vsaj 23 ljudi. Avtobus je po poročanju Daily Maila vernike v konvoju peljal proti samostanu Sv. Samuela. Odgovornosti za napad sicer še ni prevzel nihče, a vse poti vodijo do Islamske države, ki je bila odgovorna za podobne januarske napade, ko je bilo prav tako ubitih več deset koptskih kristajnov.

23 mrtvih, 25 poškodovanih. To je zaenkrat rezultat zadnjega krvavega napada na pripadnike egiptovske verske manjšine, ki predstavlja približno desetino prebivalstva v tej severnoafriški državi. V bližnji preteklosti so borci teroristične skupine Islamska država izvedli tri podobne smrtonosne napade na koptske cerkve, ubitih je bilo skoraj sto ljudi. Džihadisti so ob tem obljubili, da bodo v prihodnje izvedli še več napadov na kristjansko manjšino.

Egiptovske oblasti so sicer doslej zaradi vpletenosti v napade obsodile 48 pripadnikov Islamske države, od tega jih je 31 trenutno v pridržanju, medtem ko jih je 17 še vedno na prostosti. Naj spomnimo; 11. decembra lani je v središču Kaira v napadu na cerkev Svetega Petra umrlo 29 ljudi, letos 9. aprila pa je bilo v dvojnem bombnem napadu na cerkve v mestih Tanta in Aleksandrija ubitih 45 vernikov.

Kopti v Egiptu predstavljajo deset odstotkov vseh vernikov
Koptski kristjani predstavljajo približno desetino med 90 milijoni prebivalcev v tej arabski deželi in so hkrati tudi največja in ena najstarejših kristjanskih manjšin na Bližnjem vzhodu. Zgodovina koptskih kristjanov sega v čase začetka krščanske vere, ko je bil Egipt del Rimskega imperija, pozneje pa del Bizantinskega cesarstva. Beseda “Kopt” izhaja iz istega besednega korena kot ime za “Egipčana” v antični Grčiji.

Zaton koptskih kristjanov se je začel z arabsko invazijo na Egipt v 7. stoletju in progresivno islamizacijo, saj danes v državi živijo večinoma suniti. Številne cerkve in samostani v Egiptu so zgrajeni na lokacijah, za katere Kopti verjamejo, da jih je obiskala tudi Sveta družina. Sveto pismo namreč uči, da so Jožef, Marija in Jezus v Egiptu poiskali zatočišče po rojstvu odrešenika, da bi se rešili pred masakrom novorojenčkov, ki ga je zaukazal kralj Herod.

Zanimivo, koptski Kristijani so danes v Egiptu prisotni po vsej državi, največ jih živi v osrednjem in južnem delu države. So pripadniki  vseh slojev družbe. Večina Koptov sicer pripada Koptski pravoslavni cerkvi v Aleksandriji, ki jo od leta 2012 vodi Papež Tawadros II. Obstajata še dve manjšini, koptski katoliki in koptski protestanti. Po ocenah Vatikana danes na območju Egipta živi približno 165 tisoč koptskih katolikov. Njihova diskriminacija predstavlja velik problem; v egiptovski vladi so številčno zelo slabo zastopani, prav tako težko dobijo službo v javni upravi in pravosodju.

L. S.