Nov naval migrantov na poljsko mejo, celo beloruski vojaki so metali kamenje!

Poljska obmejna straža. (Foto: Twitter)

Na poljsko-beloruski državni meji se je pripetil incident povsem novih razsežnosti. Tokrat pa so kamenje metali celo beloruski vojaki. Incident se je zgodil v nedeljo. Žrtve napada so bili poljski uniformiranci, ki varujejo državno mejo. Obenem so jih beloruski uniformiranci skušali oslepiti z močnimi lučmi in laserji, kar se je  že večkrat pripetilo

Poljski uniformiranci so sicer pridržali 33 migrantov, ki so skušali nelegalno prečkati državno mejo v kraju Mielnik. Migrantom naj bi ob tem pomagale beloruske službe, ki naj bi predtem poškodovale žičnate ovire. Do poskusa nelegalnega prečkanja meje je prišlo v nedeljo okoli 18. ure, poroča Wpolityce.

Prek ograje je bila vržena tudi lesena brv. Poroča se o poskusih oslepitve poljskih uslužbencev z laserji in močnimi lučmi ter o metanju kamenja vanje. Kamenje naj bi metalo deset beloruskih vojakov. V incidentu nihče ni bil ranjen – niti na poljski strani niti med migranti. Na območju se sicer nahaja okoli 20 beloruskih vojakov, opremljenih s čeladami in ščiti.

https://twitter.com/Straz_Graniczna/status/1464516436769005571?s=20

Vseh 33 pridržanih migrantov je državljanov Iraka. Bili so vrnjeni na poljsko-belorusko državno mejo. V zadnjih 24 urah je bilo zaznanih 92 poskusov nelegalnega prečkanja državne meje. Od pričetka leta je poljska obmejna straža zabeležila že skoraj 40 tisoč poskusov nelegalnega prečkanja državne meje, največ – prek 17 tisoč – oktobra.

V enem izmed lokalnih migrantskih centrov pa poročajo o skrajno nasilnem obnašanju pridržanih ilegalcev, ki skušajo pobegniti in prodreti na Zahod. Eden izmed uslužbencev je bil poškodovan in premeščen v bolnišnico. Prilagamo šokanten videoposnetek.

Domen Mezeg